More

    O lege care a revoltat sistemul bancar

    Legea privind stingerea creditelor prin cedarea bunului ipotecat a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 233 de voturi “pentru”, o abţinere şi un vot împotrivă. Potrivit prevederilor legii, o persoană care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria poate să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri. Concret, banca nu poate să se îndrepte către toate proprietăţile, veniturile actuale şi viitoare ale persoanei care nu mai îşi mai poate achita creditul ipotecar. În jur de 800.000 de familii vor beneficia de prevederile noii legi, apreciază iniţiatorii acesteia.

    După cum era de aşteptat, mediul bancar a reacţionat imediat, criticând noua lege adoptată de Parlament pe motiv că aceasta nu respectă prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi fundamentele unei economii de piaţă. Asociaţia Română a Băncilor apreciază că actul normativ periclitează piaţa creditului imobiliar prin restricţionarea drastică a accesului la finanţare, având efecte şi asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului construcţiilor.

    Bancherii sunt speriaţi de faptul că acei clienţi care nu au probleme sociale vor specula în urma adoptării actului normativ şi, deşi au capacitate de rambursare, sub efectul legii, vor anula garanţii materiale complementare, precum instrumente bancare de tipul avalului, transferând pierderea proprie asupra sistemului şi, implicit, asupra deponenţilor. Bancherii ameninţă cu faptul că vor înăspri condiţiile de creditare până la clarificarea situaţiei.

    Proiectul de lege va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dacă nu va fi atacat la Curtea Constituţională.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE