More


  Returnări frauduloase de TVA de două milioane euro

  =

  diicot
  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Petru Takacs, Cozmin Gabriel Danciu, Vasile Finta, Gabriel Batori, Marius Vasile Balaji, Marius Iliuşcă, Ludovic Nicolae Gergely şi măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpatul Stelian Aurel Seulean, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă. Inculpaţii au fost prezentaţi ieri seară Tribunalului Satu Mare cu propunere de luare a măsurii arestării preventive.

  Firme fantomă cesionate unor ucraineni
  Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DIICOT, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupului au obținut controlul asupra mai multor societăți din România (prin înființare sau cesiune) și din spațiul intracomunitar (Ungaria și Slovacia). S-a reţinut că respectivele societăți au fost înființate sau cesionate către membrii grupului care aveau rolul de a le “gestiona” pentru a crea aparența de realitate a operațiunilor de livrare internă către societățile beneficiare ale circuitului evazionist.

  Pentru a asigura aparența unei funcționări efective membrii grupului au încheiat contracte de închiriere pentru diverse spații cu destinația de birouri sau puncte de lucru care în fapt nu au fost luate în folosință efectivă. Respectivele societăți își schimbau periodic sediul social, inclusiv în alt județ, cu consecința radierii societății din evidențele ORC ale unui județ și reînmatricularea în alt județ, cu scopul îngreunării controalelor organelor fiscale.

  După folosirea acestor societăți pentru o anumită perioadă de timp (câteva luni, maxim un an) acestea erau cedate formal unor cetățeni din Ucraina, costurile de transcriere fiind asigurate de către membrii grupului. După preluarea părților sociale, cetățenii din Ucraina pierdeau orice contact cu societatea, controlul asupra acesteia fiind exercitat în continuare de către membrii grupului.

  Prin intermediul societăților mai sus menționate, societățile comerciale beneficiare ale circuitului evazionist au înregistrat operațiuni de achiziție internă de bunuri, operațiuni în urma cărora au înregistrat un TVA deductibil.

  Operaţiuni de tip evazionist
  Ulterior, aceste operațiuni de achiziție internă erau urmate de livrări intracomunitare către societăți din Ungaria și Slovacia, controlate de către membri ai grupului aflați în relații de “subordonare” față de administratorii societăților beneficiare. Pentru a crea aparența de realitate a operațiunilor de livrare intracomunitară, reprezentanții firmelor din spațiul intracomunitar asigurau și aparența de realitate a transporturilor de mărfuri din România în spațiul intracomunitar.

  După realizarea operațiunii de livrare intracomunitară, societățile din Ungaria și Slovacia înregistrau operațiuni de relivrare a acestor mărfuri în România, către societăți de tip “fantomă” controlate de către membrii grupului, cu scopul de a prezenta societățile din spațiu intracomunitar ca parteneri serioși ai societăților beneficiare din România.

  În urma acestor operațiuni comerciale de tip evazionist, membrii grupului au asigurat fluxul sumelor de bani prin conturile societăților cu scopul principal al ascunderii originii ilicite a acestora și cu scopul subsidiar de a întări aparența de realitate a operațiunilor comerciale.

  Protecţie la nivelul Fiscului
  Totodată s-a reţinut că membrii grupului și-au asigurat un palier de protecție formată dintr-un funcționar din cadrul organelor fiscale respectiv ANAF – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca.

  În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii august 2015, inculpatul Ludovic Nicolae Gergely, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, a facilitat unuia din inculpaţi executarea unor creanțe fiscale care au rezultat în urma unei soluţii pronunţate de către instanţa de judecată în defavoarea organelor fiscale.

  S-a constatat că deşi inculpatul Ludovic Nicolae Gergely avea calitatea de consilier superior în cadrul ANAF – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, Corpul de Control Intern, în fapt inculpatul își continua activitatea într-un spațiu situat în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, fără ca în schema acestei instituții să figureze un asemenea post.

  În această calitate, inculpatul Ludovic Nicolae Gergely a sprijinit activitatea grupului infracţional prin comunicarea unor date care nu erau destinate publicului.
  Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 8.795.418 lei.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img