More


  Camerele video ale Poliţiei Locale au fost deturnate

  =

  camere

  Aproape jumătate dintre camerele aflate în gestiunea Poliţiei Locale, respectiv 27 de camere din cele 66 aflate pe raza municipiului Satu Mare, ar fi fost “sparte” zilele trecute de către o persoană, care le-ar fi postat pe un site. Directorul Poliţiei Locale Satu Mare, Ioan Precup, a declarat că nu s-a depus nicio plângere, iar situaţia a fost remediată. Pe de altă parte, aşa-zisul “hacker” a precizat că acele camere nu au fost protejate prin protocoale de securitate şi că el nu consideră că ar fi comis vreo infracţiune.

  Poliţia Locală a aflat miercuri
  Directorul Poliției Locale Satu Mare, Ioan Precup, a precizat că a aflat de acest incident în cursul zilei de miercuri, dar că nu îşi explică faptul cum a fost posibil acest lucru. “În cursul zilei de ieri (miercuri, n.red.) am aflat că o parte dintre camerele pe care le avem în întreţinere au fost date publicităţii şi pot fi văzute de publicul larg. În momentul în care am aflat am luat legătura cu inginerul de sistem care exploatează şi întreţine aceste camere şi am cerut să vadă despre ce este vorba. Nu cunoaştem cauza sau cum au putut fi accesate, ci doar faptul că este un site care ar fi pus spre publicitate”, a declarat Ioan Precup.

  Situaţia s-a rezolvat
  Directorul Ioan Precup a declarat că situaţia s-a rezolvat tot în cursul zilei de miercuri, dar că nu s-a depus nicio plângere. “În cursul zilei de ieri (miercuri, n.red.) s-a rezolvat problema, în sensul că acestea nu mai pot fi accesate. Noi prea multe nu putem să facem având în vedere că site-ul care se ocupă cu hackeritul camerelor din toată lumea şi date spre publicitate este străin. Nu am depus nicio plângere în condiţiile în care am considerat că nu s-a încălcat legea”, a mai spus Ioan Precup.

  Camerele nu erau protejate informaţional
  Persoana despre care Poliţia Locală spune că ar fi un hacker se apără şi susţine că el nu a spart niciun fel de protocoale de securitate pentru că acestea pur şi simplu nu existau. “Nu sunt hacker și nu am spart niciun cod. Asta pentru că acele camere nu erau protejate în niciun fel. Acolo sunt mii de camere din Statele Unite, Italia, România. Imaginile acestor camere erau publice și nu este vorba despre niciun cod de acces, așa că oricine putea să intre pe orice cameră și, mai mult, poziția acestora putea fi modificată chiar de pe telefon. M-au întrebat dacă îmi dau seama că intrând pe acel site, am comis o infracțiune? Nu înțeleg despre ce infracțiune poate fi vorba din moment ce acele camere au fost lăsate la liber. Nu știu cum ajung acele imagini pe acel site, dar după părerea mea cei care au greșit sunt cei de la Poliția Locală. În orice caz, sistemul nu este protejat deloc”, a declarat pentru satmareanul.net, sub protecţia anonimatului, “hackerul”.

  “Oricine poate mişca acele camere”
  “Hackerul” susţine, mai mult, că oricine ar putea mişca acele camere în orice direcţie i-ar pofti inima. “Pe lângă faptul că oricine putea avea acces la aceste imagini, camerele puteau fi mișcate și oricine putea să le schimbe poziția în orice moment. Și eu am făcut-o, să văd reacția polițiștilor. Am modificat direcția unei camere aflată în zona Turnului Pompierilor și am poziționat-o pe un spațiu întunecos. Interesant este faptul că și a doua zi dimineața am găsit-o în aceeași poziție, fără ca cineva să observe ceva suspect”, a mai spus persoana în cauză.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img