Pasionat de cicloturism, careianul Robert Torok, a străbătut în această vară peste 2.400 de kilometri în Asia Centrală, pe Pamir Highway, prin Kârgâzstan şi Tadjikistan. Excursia a durat şase săptămâni. La sfârşitul anului trecut, Robert Torok a străbătut 960 de kilometri în cadrul unei excursii cu bicicleta prin Israel, deplasându-se din Tel Aviv la Marea Moartă şi apoi iar până la Tel Aviv. De asemenea, la sfârşitul anului 2013, însoţit de careianul Adrian Şteţco, Robert Torok a efectuat o excursie cu bicicleta prin Insulele Canare. Acum se pregăteşte ca în vara anului 2017 să facă o excursie asemănătoare prin America de Sud, mai exact Peru, Bolivia și Chile.
Un traseu făcut de puţini români
Traseul ales de careianul Robert Torok a urmărit drumul M41, pe porțiunea dinspre Dușanbe (capitala Tadjikistanului) până în Bișkek (capitala Kârgâzstanului), prin oraşele Kalaikhum, Horog, Murghab, Osh, Kazarman, Kyzyl-oi, Kara Balta, Bişkek. “Inițial știam de autostrada prieteniei între China și Pakistan, cunoscută și sub denumirea de Karakoram Highway. A fost visul inițial. Ulterior am aflat că există un alt traseu pe aproape, mai lung și mai dificil decât acesta, dar și mai frumos și cu mai puține piedici birocratice: Pamir Highway. Într-un moment de inspirație mi-am dat seama că punctele de pornire și de întoarcere pot fi legate de un oraș destul de apropiat de țara noastră: Istanbul. Având aceste informații, m-am decis să fac traseul. Mai ales că nu foarte mulți români l-au făcut”, a declarat Robert Torok.
Excursia de 42 de zile i-a lăsat impresii deosebite lui Robert. “Am realizat că există și o altă lume, un alt peisaj, oameni ospitalieri. Oamenii nu se duc așa departe de teama „terorismului” sau a „criminalității” ridicate, sau din lipsa popularității. Principala impresie ce mi-a lăsat-o e că există foarte mult bine în această lume care deseori este proiectată ca una rea şi nebună. M-au impresionat în mod deosebit peisajele. Pe locul doi vin oamenii. Sunt foarte ospitalieri și dornici să te ajute”, spune Robert Torok.
O furtună care l-a surprins într-un pas situat la peste 3.000 m altitudine a constituit cea mai inedită experienţă pentru temerarul careian. “Furtuna de la sfârşitul zilei în care am urcat primul pas de peste 3000 m (pasul Kharburabot) a fost cea mai interesantă experienţă din această excursie. M-am adăpostit într-o clădire abandonată, prin care a bătut vântul. A fost o noapte grea, dar cu o dimineață senină şi un răsărit de soare minunat. Îmi mai amintesc când doi copii mi-au împins bicicleta din spate ca să m-ajute să trec peste un râu. Şi familii care m-au lăsat în curtea lor să-mi pun cortul. Mi-au dat de mâncare, de băut. Comunicarea am făcut-o prin semne şi câteva cuvinte ruseşti”, a declarat Robert Torok.
Alte excursii în Israel şi Insulele Canare
Careianul Robert Torok nu este la prima experienţă de acest gen. La sfârşitul anului trecut, între Crăciun şi Revelion, acesta a mai efectuat o tură cicloturistică prin Israel. Itinerarul ales, în lungime de 960 km, a fost Tel Aviv – Haifa – Karmiel – Lacul Galileii – Nazaret – Ierusalim (via Cisiordania) – Marea Moartă – Mesada – Arad – Be’er Șeva – Așkelon – Așdod – Tel Aviv. “Marea Moartă și Mesada – ruinele orașului lui Irod”, ne-a declarat Robert Torok.
În perioada Crăciun – Revelion 2013/2014, Robert Torok a mai efectuat o altă excursie cu bicicleta prin Insulele Canare, alături de un alt careian, Mihai Adrian Şteţco. “Excursia a decurs în general bine. Adrian făcea pozele, pentru că mai tot timpul a fost în fața mea. Am parcurs patru insule din şapte locuite (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria și Tenerife). În Tenerife, nu cu mult după ce ne-am pornit dinspre Santa Cruz de Tenerife spre platoul ce ne-a dus spre vulcanul El Teide am avut probleme la angrenaj care m-au determinat să parcurg o distanță de aproape 30 de km împingând bicicleta în urcare. Am lăsat bicicletele cu bagajele în stația de telecabină de la baza vulcanului. Am urcat până la cabană, unde am dormit o noapte. Dimineața devreme ne-am trezit să urcăm spre vârf să prindem răsăritul de soare. Acela a fost punctul culminant al călătoriei. În general, ce ne-a plăcut cel mai mult este terenul vulcanic, peisajul marțian și marea în general foarte curată”, povesteşte Torok.
Szasz Lorand