Caii, Vatra Românească şi ProtestulPicture-228

S-a întâmplat pe 15 Martie. Maghiarii îşi comemorau eroi, Revoluţiei din 1848. În Centrul Vechi. Lume destulă, la Ceasul Electric… în aşteptarea huszarilor, atracţia principală, an de an, a manifestării. Poliţişti, jandarmi…tot ce se cade a fi prezent pentru a asigura buna desfăşurare şi securitatea participanţilor.
Cu puţin înainte de ora 17:00, caii şi huszarii nu se vedeau încă. În schimb, s-a văzut altceva. Un şofer neatent (cu un semn galben pe luneta spate), sau – în limba… sătmăreană, un “mulou”, s-a găsit să lovească taman pe trecerea de pietoni o femeie. N-avea viteză. Dar a trântit-o la pământ. Circumstanţial, a urmat ceva ca din Ivan Turbincă: soferul nu putea să-şi explice cum de n-a observat femeia, iar femeia se grăbea la dentist. Poliţiştii prezenţi au purces imediat la acţiune. Femeia le zicea silitorilor să-i dea drumul muloului că nu are nimic a-i face şi că ea trebuie să ajungă la dentist că are programare şi n-are timp de prostii – nu păţi nimic, deşi trase o trântă cu asfaltul.
Întâmplarea asta putea fi relatată a doua zi. Insă, în conformitate cu etica şi deontologia jurnalistică, au fost întreprinse nişte cercetări şi verificări – cum ar fi, de găsit trei surse care să confirme ceva… La întâmplare, am găsit un comisar şef, cu care s-a căzut de acord că incidentul “a făcut parte din program” – hai, sanchi !! Ulterior am aflat că, de fapt, a fost un protest de la “Vatra Românească” – Secţia Maghiară, în ceea ce privea numărul de cai incluşi în programul manifestării. Aşa s-a gândit “a múló” să protesteze şi să se facă remarcat. Că de ce aşa puţini !?! Adică, n-au fost în stare să aducă numai patru cai şi patru huszari ?!? De ce s-au zgârcit organizatorii în halul ăsta ? La Diosig… n-au găsit decât patru cai ?!?
Poate, la anul o să apară un detaşament. Barem.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts