More


  Carol Kuki, legenda vie a fotbalului sătmărean

  =

  Carol-Kuki1

  O şuetă cu Carol Kuki este fascinantă şi aduce cu episoadele din copilărie când bunicul îţi spunea poveşti la gura sobei. La cei 81 de ani ai săi, pe care nu-i arată deloc, Kuki bácsi scoate din tolba amintirilor poveşti învăluite cu parfumul perioadei romantice a fotbalului din Sătmar. Omul ştie tot ce a mişcat şi mişcă în fotbalul de pe Someş. A fost fotbalist, arbitru, antrenor şi observator la meciurile din ligile din judeţ. Pe toate a încercat să le facă cât mai bine. “Am fost şi sunt un perfecţionist. Mi-a plăcut întotdeauna lucrul temeinic, bine făcut, în care mă implic deplin, indiferent că a fost fotbal, arbitraj sau antrenorat”, ne dezvăluie Kuki.

  Jucătorul vedetă al anilor 50 în fotbalul sătmărean
  Faptul că stadionul Olimpia era gard în gard cu casa în care s-a născut a contat enorm de mult în alegerea „profesiei” de mai târziu. “Eram oarecum privilegiat să-mi văd idolii deoarece doar un banal gard de lemn ne despărţea casa de stadionul Olimpia. Tata chiar a construit o mică schelă de unde puteam urmări foarte comod meciurile Olimpiei. Îl aveam preferat pe Toth Poci, cu care mai târziu am jucat în aceeaşi echipă, un atacant de o tehnicitate şi eleganţă în joc cum n-am mai văzut la nimeni. Când nu eram cocoţat pe gard, eram copil de mingi, şi-mi aduc aminte că după ce le curăţam ghetele fotbaliştilor încingeam o miuţă cu ceilalţi copii cu băşica pe care o primeam recompensă.Desigur că nu aveam ghete de fotbal iar cum terenul era din zgură, seara când mergeam acasă toate picioarele îmi erau numai sânge. Mă oblojea săraca  mama, cu tot felul de leacuri numai de ea ştiute însă a doua zi o luam de la capăt” rememorează Kuki.

  A început să joace în mod organizat prin 1946, la piticii Stăruinţei Satu Mare, iar la 14 ani era titular de drept în echipa de juniori a aceleiași echipe, formată pe scheletul echipei evreiești Barchoba. „Stăruința era echipa muncitorilor deoarece era patronată de uzina UNIO iar atmosfera de la meciuri era una fenomenală. Aici m-am format ca fotbalist și tot aici am învățat să lovesc mingea la fel de bine cu ambele picioare”, ne spune Kuki bácsi.

  Luat cu arcanul de Dinamo
  Evoluțiile bune de la echipă n-au trecut neobservate de scouterii acelor vremuri iar la 17 ani a fost selecționat în tabăra de pregătire a juniorilor echipei naționale unde i-a avut colegi pe jucători care mai apoi aduceau glorie pentru Naționala României precum Adamache, Domide, Dembroschi, Lupescu.
  După un meci împotriva celor de la Dinamo a fost luat în colimatorul echipei miliției care a făcut tot posibilul ca sătmăreanul să-și satisfacă stagiul militar la Ministerul de Interne. “Am jucat pentru Dinamo 6 Obor dar și pentru Dinamo Bârlad iar perioada cătăniei a fost una mult mai lejeră fiindcă fotbalist fiind aveam parte de tot felul de privilegii’ și-amintește Kuki.

  Carol-Kuki2

  A pus umărul la reînființarea Olimpiei
  După ce în anii ‘50-‘60 Olimpia a avut diferite denumiri precum Locomotiva, Progresul, Sătmăreana, Metalul, în anul 1968 echipa revine la numele care a consacrat-o, Kuki fiind unul din oamenii care a pus umărul la renașterea echipei fanion a Sătmarului.
  „ În anul 1966 m-am retras din activitatea de fotbalist nu și din cea fotbalistică. În 1968 Olimpia promovează în Divizia B pentru ca în 1974 să facă marele salt în Divizia A, aceasta fiind și perioada de glorie a clubului. Un mare merit în obţinerea performanțelor Olimpiei din această perioadă l-a avut și prim secretarul de partid, Uglar, un mare iubitor al fotbalului și al sportului în general care a sprijinit foarte mult gruparea „galben- albastră”.Eu eram secretarul clubului iar acei ani au fost indiscutabil cei mai frumoși pentru fotbalul sătmărean, Olimpia fiind o echipă respectată în Divizia A” rememorează cu mândrie fostul fotbalist.

  Singurul arbitru cu ochelari din România
  Pe lângă cariera de fotbalist Carol Kuki a fost, timp de 20 de ani, și arbitru de fotbal. Sătmăreanul a arbitrat în eșalonul doi și trei al fotbalului autohton însă ceea ce l-a făcut cu adevărat unic a fost aceea că a fost primul și ultimul fluieraș de la noi care a arbitrat cu ochelari. „ În regulamentul de atunci nu era stipulat că nu poți arbitra dacă ai ochelari, așa că eu am speculat acest <viciu de procedură>.Vă dați seama că stârneam zâmbete când apăream  başca că aveam tot felul de porecle pe unde mergeam să arbitrez. Însă în toată cariera mea de arbitru nu am avut parte de nici un incident neplăcut cum de altfel nu am avut parte nici de greşeli mari care să ducă la vicierea rezultatului” ne spune Kuki.

  Carol-Kuki3

  Un alt capitol  important din viaţa lui a fost şi munca de antrenor. A promovat cu diferite echipe din judeţ în Liga a III-a, însă cel mai satisfăcut a fost când a muncit cu copiii. E mândru că din mâinile lui au ieşit fotbalişti care mai apoi au făcut carieră în fotbalul românesc, precum Tibi Csik sau Zoltan Ritli.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img