More


  Festivalul Pălincii de la Satu Mare, o ediție reușită

  - Advertisement -

  palinca0

  Ediția din acest an a Festivalului Pălincii, desfășurată sâmbătă la Satu Mare, s-a dovedit a fi, în cele din urmă, una reușită. Cu această ocazie a fost desemnat și cel mai bun producător de pălincă din județul Satu Mare, iar cu prilejul acestui festival a avut loc și un regal folcloric de care sătmărenii prezenți pe platoul din Centrul Nou s-au bucurat.

  Cel mai bun pălincarăș din județ
  Cel mai bun producător de pălincă din județul Satu Mare a fost desemnat Butka Sandor. Acesta a fost premiat sâmbătă în cadrul Festivalului Pălincii Satu Mare 2016. În cadrul acestui festival, a fost organizat și un concurs pentru a fi desemnată cea mai bună pălincă și cel mai bun producător din județ. Timp de o săptămână, un juriu profesionist a degustat cele 85 de probe de pălincă și în cele din urmă a decis că cea mai bună este pălinca lui Butka Sandor, care a obținut 95,67 puncte. Pălinca de caise a aceluiași producător s-a situat pe locul secund, cu 95 de puncte. Pe locul trei s-a clasat Hornyak Tibor din Livada, cu o pălincă de pere care a obținut 94,67 puncte.

  palinca4

  Câștigătorul competiției, Butka Sandor, a declarat că se aștepta să câștige această competiție și spune că pălinca produsă de el este făcută din fructe coapte și curate, și trebuie avut foarte mare grijă la procesul de fabricare a pălincii. A început să facă pălincă în urmă cu aproximativ 5 ani, iar acum face 20 de feluri de pălincă. A învățat să facă pălincă la Orașu Nou.

  Printre cei care au venit la sărbătoare a fost și președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba care a declarat că un astfel de festival este foarte important pentru promovarea pălincii din județul Satu Mare, dar că își dorește ca pe viitor să dinamizeze festivalul.

  palinca2

  ”În anii viitori o să ducem festivalul mai aproape de pălincii. Eu aș vrea să dinamizăm un pic acest festival. Poate că dacă mergem acolo, la fața locului, și vedem cum se face pălinca, ce înseamnă procesul de fermentație a acestui produs poate că vom dinamiza și viața din jurul pălinciilor”, a precizat Pataki.

  Distracție și voie bună
  După decernarea premiilor pentru cea mai bună pălincă și cel mai bun producător, centrul municipiului Satu Mare a fost cuprins sâmbătă de distracție și voie bună. Pe scenă au urcat nume însemnate ale muzicii populare din județ și din țară.

  Astfel, buna dispoziție a fost întreținută de Ansamblul Ceatăra din Carei, Ansamblul folcloric Csodaszarvas, Formația de dans german Gemeinsam, Maria Tripon și Ansamblul ”Doruri Sătmărene”.

  palinca3

  În continuare, pe scenă au mai urcat cunoscuții interpreți Petrică Mureșan, Ionuț Fulea și Cristian Pomohaci. Evoluția lor a fost apreciată și răsplătită cu aplauze de sătmărenii prezenți pe platoul din Centrul Nou.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img