Companiile au crescut salariile managerilor după ce au redus din beneficii9

Salariul fix şi bonusurile de performanţă reprezintă 88% din pachetele de remunerare ale managerilor de top din România.

Restul de 12% sunt formate din indemnizaţii (3%) – cum sunt, de exemplu, plăţile pentru transport/ cazare -, stimulente pe termen lung (4%) – pachete de acţiuni sau participare la profit – şi beneficii (5%) – asigurare medicală, maşină de serviciu etc, arată datele studiului salarial al firmei de consultanţă Mercer, parte a grupului Marsh&Lennan Companies.

Beneficiile, îndemnizaţiile sau alte stimulente de retenţie a executivilor într-o companie sunt mai populare în Occident, acolo unde există o cultură a răsplăţii pe baza unor indicatori de performanţă şi a unor rezultate de business tangibile. În regiunea de est a Europei însă, unde piaţa este mai puţin matură, pachetele oferite managerilor nu reprezintă un beneficiu foarte frecvent, stimulentele pe termen scurt reprezentând doar 2% din pachetul salarial total.

‘În alte state din Europa se acordă o foarte mare atenţie la beneficiile de protecţie socială, pe când în România s-a pus o presiune mare pe costul de personal în ultima perioadă. În ultimii doi ani au crescut salariile fixe ale managerilor români şi bonusurile pe termen scurt, dar nu au crescut neapărat şi pachetele de remunerare totale, creşterile au fost relocate din beneficii’, spune Alina Popescu, talent information solutions leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul Mercer.

Studiul salarial al Mercer a fost realizat anul acesta pe un eşantion de 190 de companii din România din 12 sectoare de activitate.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts