More


  Liviu Dragnea revine asupra subiectului “Cuminţenia Pământului” şi cere Executivului explicaţii publice

  - Advertisement -

  dragnea

  Preşedintele PSD Liviu Dragnea a cerut luni Executivului explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului.

  Dragnea a adresat guvernului zece întrebări legate de această problemă, la care aşteaptă “ răspunsuri complete, nu atacuri politice specifice unei campanii negative” şi consideră că răspunsurile fac parte din “datoria” guvernului de a informa publicul.
  Un demers similar a făcut şi fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu (PSD). “Care a fost mandatul Comisiei de negociere, condusă de ministrul Culturii? Cine sunt experţii care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro? Pe ce s-a bazat această expertiză? Cine a făcut parte din comisia de negociere care a acceptat acest preţ de 11 milioane de euro? Cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte preţul de 11 milioane de euro? Aprobarea a fost dată într-o şedinţă de guvern? De ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitaţii, permiţând negocierea direct între proprietari şi ministru, lucru interzis de lege? “, sunt o parte din întrebările preşedintelui PSD.

  De asemenea, preşedintele PSD a întrebat: “Care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plată până la data de 20 decembrie 2016? Care sunt prevederile ce modifică art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit căruia în situaţia în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii «Cuminţenia Pământului», sumele colectate prin subscripţie publică se restituie donatorilor? Care este conţinutul procesului-verbal încheiat cu proprietarii sculpturii, proces-verbal a cărui existenţă a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului?”.

  “În cazul în care există un mecanism legal prin care banii strânşi acum prin subscripţie publică se vor înapoia donatorilor, care vor fi costurile şi cum vor fi finanţate? În cazul în care nu vor fi înapoiaţi, care este statutul lor legal, cum vor fi administraţi, de către cine, cu ce costuri? Cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu să declare că, în cazul în care nu se vor strânge cele şase milioane de euro prin subscripţie publică, statul va renunţa la dreptul de preempţiune? În baza cărei prevederi legale aţi făcut şi dumneavoastră o declaraţie asemănătoare?”, mai vrea să ştie preşedintele PSD.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img