More


  Săptămână cu decizii importante pentru România. Convocarea noului Parlament şi desemnarea premierului

  - Advertisement -

  dragnea

  Săptămână importantă pentru Romania. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi, 20 decembrie, noul Parlament, urmând ca în zilele următoare să aibă loc consultări cu partidele politice pentru desemnarea noului premier.

  Luni, 19 decembrie, a fost ultima zi din mandatul parlamentarilor aleşi în urmă cu 4 ani. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-a reunit pentru a marca finalul mandatului dar şi pentru a lua act de demisia liderului PSD Liviu Dragnea din Parlament, gest pe care acesta l-a făcut cu scopul de a nu beneficia de pensie specială. Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că şedinţa din data de 19 decembrie a fost ultima din acest mandat, iar scopul este de a lăsa ”lucrurile în ordine pentru următorul Parlament”.

  În această perioadă, deputaţii vor îndeplini toate formalităţile necesare preluării mandatului de parlamentar: completarea şi depunerea fişei deputatului, a declaraţiei pe propria răspundere privind calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, dacă este cazul, precum şi un Curriculum Vitae. Totodată, conform Legii 176/2010, deputaţii pot depune declaraţiile de avere şi interese, termenul fiind însă de 30 de zile din momentul validării. De asemenea, aceştia vor completa o fişă pentru evidenţa unitară a deputaţilor în viitoarea legislatură şi vor primi informaţiile necesare despre structurile instituţiei şi atribuţiile specifice ale fiecăreia, pentru a putea beneficia de suportul necesar îndeplinirii mandatului de parlamentar.

  Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament, după care va chema partidele care au intrat în Legislativ la consultări pentru formarea noului guvern.

  ”Voi convoca noul parlament, pentru marţi, 20 decembrie, ora 12:00, iar pentru miercuri 21 decembrie şi joi voi convoca consultări cu partidele politice”, a declarat Klaus Iohannis.


  Dragnea: PSD va semna protocolul cu ALDE; o să am o ultimă discuție cu cei de la ALDE

  Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că au fost deja stabilite prevederile din protocolul de guvernare cu ALDE, documentul urmând să fie semnat în scurt timp.

  “Da. Am stabilit (prevederile protocolului — n.r.), chiar acum merg să am o ultimă discuție, foarte scurtă, pentru a arunca o privire finală pe document. Urmează ca foarte repede, împreună cu colegii de la ALDE, să semnăm în Sala Duca. În protocol vom vorbi doar despre o reprezentare proporțională în structurile guvernamentale și de colaborare parlamentară. Eu nu o să merg cu calculatorul în mână și cu o grilă, o să discutăm când va fi cazul (despre componența Guvernului — n.r.) — și sper să fie foarte curând cazul—, în primul rând, despre oameni și despre o reprezentare care să ne dea siguranța că Guvernul va duce la îndeplinire ceea ce s-a prevăzut în programul de guvernare. Asta este important. Eu nu sunt un om zgârcit”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

  Întrebat dacă ALDE va primi Ministerul Justiției, Dragnea a răspuns: “O să discutăm atunci, dar cred că nu”.

  Președintele PSD a menționat că s-a decis deja cu ALDE dacă reprezentanții celor două partide merg împreună sau separat la consultările cu șeful statului, dar acest lucru va fi anunțat împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu.

  “Respectăm programul, o să facem o propunere cu domnul Tăriceanu care sperăm să fie acceptată”, a explicat Dragnea.

  El a precizat că miercuri dimineață PSD va avea o ședință a Comitetului Executiv pentru a discuta despre candidatul de premier.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img