More


  Guvernul poate emite ordonanţe simple

  - Advertisement -
  Presedintele CCR, Valer Dorneanu (S), se adreseaza invitatilor, joi 8 decembrie 2016, la ceremonia organizata la Curtea Constitutionala (CCR), cu prilejul Zilei Constitutiei. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO
  Presedintele CCR, Valer Dorneanu (S), se adreseaza invitatilor, joi 8 decembrie 2016, la ceremonia organizata la Curtea Constitutionala (CCR), cu prilejul Zilei Constitutiei. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO

  Curtea Constituţională a respins joi sesizarea PNL-PMP- USR referitoare la Legea de abilitare a guvernului pentru emiterea de ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare.

  “Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. Soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie, dar nu practica ne-a determinat să dăm această soluţie, ci faptul că, într-adevăr, criticile sunt neîntemeiate”, a precizat preşedintele CCR Valer Dorneanu.

  El a menţionat faptul că aspectele criticate în obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la Regulamentul de funcţionare a Camerelor, respectiv nerespectarea unor termene de zile sau ore nu sunt chestiuni de constituţionalitate ori care să le verifice Curtea Constituţională. “Pentru noi ar fi o o chestiune de neconstituţionalitate prevedere din Regulament care nu asigură o dezbatere sau aplicarea legii şi a Constituţiei în spiritul ei”, a adăugat Dorneanu.

  În ce priveşte celelalte critici, referitoare la faptul că ar fi fost abordate probleme de lege organică, Dorneanu a menţionat că nici acestea nu sunt întemeiate, întrucât din cuprinsul proiectului de lege de abilitare nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau, mai ales, că guvernul nu va ţine cont de interdicţia constituţională de a aborda domeniul legii organice. “Legea de abilitate trebuie să precizeze doar domeniul. Dacă, de pildă, ar fi prevăzut domeniul regimului general al proprietăţii sau domeniul organizării generale a învăţământului sau probleme de infracţiuni, era clar că ar fi fost neconstituţional acel text. Dacă guvernul va încălca spiritul Constituţiei, ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională pe acel domeniu”, a argumentat Dorneanu. El a menţionat că decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

  Întrebat dacă, în aceste condiţii, se mai justifică sesiunea extraordinară a Parlamentului, Dorneanu a spus că aceasta nu are nicio implicare asupra sorţii legii de abilitare şi a dreptului guvernului de a emite ordonanţe în această perioadă. “Legea a abilitat guvernul să dea ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare. Constituţia nu generalizează acest timp, oricând guvernul poate primi o lege de abilitare, şi în timpul sesiunilor ordinare să emită ordonanţe simple”, a justificat preşedintele Curţii Constituţionale.

  Reacția lui Liviu Dragnea
  Preşedintele PSD Liviu Dragnea a adresat joi PNL, după decizia CCR de a respinge sesizarea liberalilor privind Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, rugămintea de a înţelege că s-a încheiat campania electorală, el invitând PNL la a construi “împreună” şi nu la a bloca România. “Salut decizia de astăzi a Curţii Constituţionale! Încă o dată, se demonstrează faptul că PNL înţelege să blocheze orice proiect benefic românilor în numele unui război politic generat tot de ei”, a scris Dragnea pe Facebook.
  “Îi rog să înţeleagă că s-a încheiat campania electorală. Îi invit să construim împreună o viaţă mai bună pentru români şi nu să blocăm România!”, a adăugat liderul PSD.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img