More  Procurorii trebuie să afle dacă a fost crimă sau legitimă apărare

  crima

  Cu toate că l-a ucis în plină stradă pe Adrian Ardelean, autorul omorului, Paul Fancsiki, a fost eliberat zilele trecute din arest și plasat în arest la domiciliu. În decizia procurorilor a contat foarte mult faptul că Paul Fancsiki a pledat pentru legitimă apărare. Ancheta este în desfășurare.

  De unde a pornit totul
  Pe data de 26 august, 2016, o crimă oribilă zguduia orașul Satu Mare. Un tânăr de 31 de ani, Adrian Ardelean, a fost ucis pe stradă, în cartierul Micro 14, de un bărbat în vârstă de 33 de ani, Paul Fancsiki, după ce l-a înjunghiat. Agresorul a fost arestat la scurt timp după producerea crimei, fiind eliberat recent și plasat în arest la domiciliu.

  Între cei doi exista un conflict de mai mult timp după ce soția celui ucis l-a părăsit și avea o relație cu principalul suspect al crimei. Fosta soție a victimei, Raluca Păușan, a divorțat de Adrian Ardelean cu doar câteva zile înainte de producerea crimei. Cei doi au avut și doi copii, însă viața de cuplu nu mergea tocmai bine, potrivit apropiaţilor. Raluca Păușan ar fi spus că fostul ei soț era violent, și că a vrut să divorțeze mai devreme, acuzând-o că îi este infidelă, dar apoi s-a răzgândit și a vrut să retragă divorțul. Raluca a cerut ca procesul să fie dus până la final.

  Cei doi nu au mai locuit împreună, însă certurile dintre ei au continuat. Femeia era vizitată des de fostul ei soț și că de fiecare dată se certau. În cele din urmă, Raluca a reușit să obțină un ordin de restricție față de fostul ei soț.

  Între timp, Raluca Păușan s-a împrietenit cu Paul Fancsiki și s-a mutat împreună cu acesta și cu cei doi copii pe care îi avea. Din acel moment, bărbatul a fost amenințat și chiar agresat de fostul soț al Ralucăi. Cu câteva luni înainte de producerea crimei, Ardelean Adrian a primit un nou ordin de restricţie de a se apropia de cei doi copii minori pe care îi avea împreună cu soţia sa. Dar nici acesta se pare că nu a fost respectat în totalitate.

  În arest la domiciliu
  În ziua producerii crimei, cei doi concubini, Raluca Păușan și Paul Fancsiki, au ieșit împreună din casă pentru a se duce la serviciu. Au fost atacați pe stradă de Adrian Ardelean. Atunci s-a produs crima. Femeia n-ar fi ştiut cum de avea concubinul ei cuțitul asupra lui și cum a ajuns să-l înjunghie pe Adrian. Cert este că victima a decedat, iar agresorul a fost arestat.

  Avocatul lui Paul Fancsiki spunea, la acea dată, că agresorul va explica în faţa instanţei că victima a fost cea care a fost mereu agresivă şi care l-a atacat, fără ca cineva să ia o măsură de restricţie.

  Tribunalul Satu Mare a respins, în decembrie, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare de prelungire a arestului preventiv pentru Fancsiki Paul, înlocuind-o cu măsura arestului la domiciliu. Sentinţa a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Oradea, care a menţinut decizia Tribunalului.

  Astfel, inculpatul are obligaţia de a nu părăsi imobilul din Satu Mare, de pe str. Ozana, fără permisiunea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare sau a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare. De asemenea, inculpatul este obligat să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi ori de câte ori este chemat şi să nu comunice cu membrii de familie ai victimei. El trebuie să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.

  Ioana Simion

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE