More  Urgențele sunt sufocate, iar centrele de permanență sunt goale

  permanenta

  Județul Satu Mare dispune de 20 de centre de permanență care sunt o alternativă mai viabilă decât Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, mai ales pentru acei pacienți care nu au decât o urgență minoră.

  Centrele de permanență sunt unități sanitare cu sediul stabil în cadrul cărora se asigură asistența medicală primară în regim de gardă de către personal calificat pentru toți pacienții, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat, cu un program de funcționare stabilit conform zonei de reședință urban/rural.

  În mediul urban, programul de lucru în cursul săptămânii este de la ora 20 la ora 8, iar la sfârșitul săptămânii și în zilele de sărbători legale este asigurată o permanență de 24 de ore. În mediul rural, programul de lucru în cursul săptămânii este de la ora 15 la ora 8, iar la sfârșitul săptămânii și în zilele de sărbători legale se asigură o permanență de 24 de ore.

  ”Acest comunicat are ca scop informarea populației despre existența acestor centre de permanență, deoarece zeci de pacienți aglomerează inutil secția de primiri urgențe a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare prelungind astfel timpii de așteptare pentru toți pacienții, indiferent că este vorba de urgență minoră sau majoră. Medicii din urgență afirmă că multe din cazurile cu care au de-a face sunt persoane cu afecțiuni minore, care ar trebui să se adreseze medicilor de familie din centrele de permanență”, se arată într-un comunicat remis de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare.

  În județ, există centre de permanență la Turț, Supur, Călinești-Oaș, Valea Vinului, Ardud, Terebești, Medieșu Aurit, Pomi, Micula, Livada și Poiana Codrului.

  De asemenea, în municipiul Satu Mare există centrele de permanență ”West Medica Caritas” – Drumul Careiului, ”Korall” – Piața Eroii Revoluției, ”Begoniei” – strada Begoniei, ”Clinica Sfântul Anton” – strada Aurel Vlaicu, ”Bobocului” – strada Bobocului, ”Dorel Coica” – strada Lucian Blaga, ”Flora” – strada Trotușului și ”Dr. Bartha” – strada Ioan Slavici. Totodată, mai există un centru de permanență la Carei – strada Căplenilor.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE