More  Vreme în încălzire, în următoarele două săptămâni

  meteo-vremea

  Vremea va intra într-un proces de încălzire în următoarele două săptămâni, cu valori diurne pozitive ce vor ajunge, după 1 februarie, până la 13 grade Celsius în Banat și Crișana, iar precipitațiile vor fi slabe cantitativ și cu probabilitate mai mare de apariție atât în primele zile din februarie, cât și în cursul săptămânii viitoare, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 30 ianuarie – 12 februarie 2017, publicată luni.

  În zona Crișanei, media temperaturilor maxime va crește, de la aproximativ 3 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 13 grade pe 4 și 5 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă. Între 5 și 7 februarie, vremea se va răci treptat, valorile termice devenind apropiate de normele perioadei, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 7 — 8 grade, în jurul căreia se vor menține până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn va avea o evoluție asemănătoare, media temperaturilor minime fiind în creștere de la—7 grade, la începutul intervalului, până spre 3 grade, în intervalul 4 — 6 februarie. O ușoară răcire va avea loc ulterior, fapt care va determina scăderea temperaturii spre valori medii apropiate de normele perioadei, de 7 — 8 grade, ziua, și—2 până la zero grade noaptea, ce se vor menține relativ constante între 7 și 13 februarie. Precipitații, în general slabe și pe arii restrânse, sunt prognozate în intervalele 31 ianuarie — 2 februarie, respectiv 5 — 10 februarie.

  În Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme rece, cu medii termice diurne de zero grade Celsius și nocturne de la—12 la—10 grade Celsius. Începând cu 1 februarie, regimul termic va marca o creștere, astfel încât, între 4 și 6 februarie, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 8 — 9 grade și minime de aproximativ—2 grade, în medie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile temperaturii aerului nu vor avea variații importante, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic și vor avea valori de 5 — 6 grade ziua și între—5 și—3 grade noaptea. Precipitații slabe, trecătoare, se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie, iar ulterior probabilitatea va fi în creștere în intervalul 6 — 10 februarie.

  În Maramureș, până pe 4 — 5 februarie, temperaturile diurne vor fi în creștere, de la o medie regională de un grad Celsius până la 9 — 10 grade, iar minimele nocturne vor avea o evoluție similară, crescând de la—8 grade la 0-1 grad, în prima săptămână a intervalului de prognoză. Debutul celei de-a doua săptămâni va fi caracterizat de o răcire a vremii, care va determina ulterior un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Astfel, între 7 și 12 februarie, vor fi temperaturi maxime de aproximativ 6 grade și minime cuprinse între—4 și—2 grade, în medie, fără variații semnificative de la o zi la alta. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare pe 2 și 3 februarie și, din nou, în intervalul 5 — 10 februarie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.

  Estimările publicate de Administrația Națională de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE