More


  Inginerul de sunet Richard Portman, celebru pentru sunetul seriei ‘’Star Wars’’, a murit la 82 de ani

  - Advertisement -

  Richard-Portman-a-murit

  Inginerul de sunet Richard Portman, care a obținut 11 nominalizări la premiile Oscar și a câștigat o statuetă pentru sunetul peliculei ‘’The Deer Hunter’’ regizată de Michael Cimino, a murit sâmbătă la vârsta de 82 de ani în locuința sa din Tallahassee (Florida), conform unui material publicat marți de revista Variety în ediția electronică.

  ‘’El a fost un reprezentant emblematic al meșteșugului realizării sunetului pentru filme, apreciat cu cele mai înalte onoruri ale acestui domeniu’’, a scris fiica acestuia Jennifer Portman pe pagina sa de Facebook. ‘’A fost excentric, impertinent și real’’, a mai scris aceasta pe Facebook.

  Portman a realizat sunetul a peste 200 de filme și a mixat sunetul seriei ‘’Star Wars’’ a lui George Lucas. A fost nominalizat de două ori la Oscar la secțiunea sunet în 1973 pentru peliculele ‘’The Godfather’’ a lui Francis Ford Coppola și ‘’The Candidate’’ a lui Michael Ritchie. A fost de asemenea nominalizat și în 1974 pentru ‘’Paper Moon’’ al lui Peter Bogdanovich și ‘’The Day of the Dolphin’’ al regizorului Mark Rydell.

  Prima sa nominalizare la Oscar a fost în 1971 pentru sunetul filmului ‘’Koch’’ al lui Jack Lemmon. A mai fost nominalizat pentru: ‘’Young Frankenstein’’ al regizorului Mel Brooks, ‘’Funny Lady’’ al regizorului Herbert Ross, ‘’Coal Miner’s Daughter’’ în regia lui Michael Apted, ‘’On Golden Pond’’ și ‘’The River’’ ale regizorului Mark Rydell. În 1995 s-a alăturat Florida State University în calitate de profesor de sunet. Unul dintre elevii săi, Barry Jenkins, a fost nominalizat la Oscar pentru pelicula ‘’Moonlight’’. Jenkins a postat un mesaj pe Twitter în amintirea profesorului său: ‘’Un profesor fantastic (…) m-a învățat importanța sunetului, să se odihnească în pace’’.

  Richard Portman a fost fiul lui Clem Portman, care de asemenea a fost inginer de sunet și a lucrat printre altele la realizarea sunetului pentru filmele ‘’King Kong’’ și ‘’Citizen Kane’’.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare