More  Ministerul Energiei cere ANRE ca majorările de preţ să nu se regăsească în facturile populaţiei

  energie

  Secretarul de Stat Robert Tudorache a invitat la sediul Ministerului Energiei reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei , Consiliului Concurenţei, OPCOM şi Transelectrica.

  La întâlnire au participat atât ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, precum şi Directorul General OPCOM, Victor Ionescu. În cadrul şedinţei s-a discutat despre momentul actual din piaţa de energie electrică, marcată de creşterea preţurilor la niveluri record, cât şi despre ancheta iniţiată de ANRE şi Consiliul Concurenţei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei, făcut public joi.

  Secretarul de Stat Robert Tudorache a considerat oportună elaborarea, în scurt timp, a unui raport, care să cuprindă primele concluzii ale anchetei pentru ca toate instituţiile responsabile să poată implementa politici adecvate pentru restabilirea normalităţii pe piaţa de energie din România, dar şi pentru evitarea în viitor a unor episoade similare.

  ”Susţin transparentizarea numelor tuturor companiilor care au avut în această perioadă un comportament incorect în piaţă, dacă analiza ANRE şi a Consiliului Concurenţei indică cert astfel de practici. În cazul în care printre acestea se vor regăsi inclusiv entităţi aflate în coordonarea Ministerului Energiei vom lua toate măsurile legale care se impun. În acelaşi timp, în discuţiile de astăzi am insistat ca Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei să se asigure că această situaţie fără precedent nu se va resimţi în facturile plătite de populaţie” a precizat Robert Tudorache.

  Totodată, Secretarul de Stat a ţinut să sublinieze că ” Sistemul Energetic Naţional şi-a dovedit eficienţa în această perioadă, acoperind atât cererea internă cât şi solicitările la export, România fiind un factor de stabilitate în regiune. Europa a traversat o perioadă dificilă resimţită pe toate bursele de energie, state precum Italia, Belgia, Bulgaria apelând la măsuri de salvgardare care au mers până la sistarea temporară a exporturilor. Autorităţile române au avut o atitudine preventivă creând cadrul legal pentru aplicarea unor măsuri similare în caz de necesitate. Din fericire, România nu s-a găsit în situaţia în care să aplice astfel de măsuri limitative” a mai spus Robert Tudorache, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE