More


  VIDEO/FOTO. Ediție aniversară. Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, la ediția a XX-a, la Negrești-Oaș

  - Advertisement -

  A XX-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc în 7 ianuarie 2018, la Negrești-Oaș. La tradiționalul eveniment sunt așteptate 23 de ansambluri folclorice, cete și grupuri de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice învecinate: Codru, Maramureș, Chioar, dar și invitați din Ucraina.

  Festivalul-concurs se va desfășura în atmosfera satului tradițional de la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, după ce, în prealabil, va avea loc tradiționala paradă a colindătorilor prin centrul orașului Negrești-Oaș. La eveniment sunt așteptați, pe lângă colindătorii înscriși în concurs, negreșteni și oșeni din satele Oașului, îmbrăcați în straie tradiționale, alături de alți participanți și turiști.

  La această ediție, organizatorii și-au propus să crească vizibilitatea festivalului și să contribuie la educarea publicului în vederea salvgardării elementului de patrimoniu cultural imaterial colindatul de ceată bărbătească. Astfel, invitat special în juriul de specialitate, format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz și conf. univ. dr. Delia Suiogan, va fi drd. Peter Hurley, celebrul irlandez care promovează obiceiurile și tradițiile românești, în special cele din zona Maramureșului.

  Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a declarat că, întrucât sărbătorile de iarnă se sfârșesc odată cu sărbătoarea Sf. Ioan, prin organizarea festivalului în această dată se urmărește atragerea mai multor turiști și încheierea festivă a ciclului de manifestări specifice Crăciunului.„

  ”Am stat și am analizat și am ajuns la concluzia că schimbarea datei ar fi benefică pentru atragerea mai multor turiști la acest festival, asta și în condițiile în care de anul viitor se va putea schia la Luna Șes, iar iubitorii de zăpadă vor avea motive în plus să ne viziteze la început de an”, a precizat Aurelia Fedorca.

  De asemenea, directorul festivalului, dr. Natalia Lazăr, a precizat că, prin cooptarea lui Peter Hurley în juriul de specialitate, festivalul va beneficia de o promovare mai intensă și o îmbunătățire a imaginii, ceea ce va duce şi la creșterea atractivității turistice a orașului Negrești-Oaș.

  ”De la această ediție, am decis să reunim toate evenimentele care promovează obiceiurile și tradițiile noastre, deci patrimoniul cultural imaterial, sub sintagma Zestrea Oașului și am început deja demersurile la OSIM pentru înregistrarea sub această marcă a Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă care ajunge la ediție aniversară”, a declarat dr. Natalia Lazăr, directorul Casei Orășenești de Cultură Negrești-Oaș.

  Programul Festivalului:

  – Ora 10:00: Participarea la Sfânta Liturghie

  – Ora 12:00: Parada colindătorilor de la Catedrală/Primărie spre Muzeul în Aer Liber al Ţării Oaşului

  – Ora 12:30: Deschiderea oficială și desfășurarea Festivalului – la Muzeul în Aer Liber

  – Ora 15:30: Premierea participanților – la locul de servire a mesei

  – Ora 16:00: Dezbatere: Obiceiul colindatului și salvgardarea patrimoniului cultural imaterial

  Participanți la festivalul-concurs:

  Ceata de corindători – Asociația Țara Oașului

  Grupul Glasuri străbune, Tur

  Ansamblul folcloric Măgura Târșolț

  Ansamblul folcloric Florile Tărnii

  Călineștenii Țării Maramureșului

  Ansamblul folcloric Cununița năzdrăvană

  Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei

  Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa

  Ceata Sf. Ioan Valahul

  Grupul de colindători din Prilog

  Ansamblul folcloric Florile Turțului

  Viflaimul din Călinești-Oaș

  Ansamblul folcloric al Centrului Universitar Nord Baia Mare

  Colindătorii Asociației Plaiurile Maramureșene

  Colindătorii din Soconzel

  Peștera din Vama

  Brondoșii din Cavnic

  Ansamblul folcloric Aurel Haiduc, Bixad-Trip-Boinești

  Colindătorii din Marna

  Colindătorii din Solotvino, Transcarpatia

  Ansamblul folcloric Sânzienele

  Ansamblul folcloric Oașul

  Grup folcloric al Școlii Gimnaziale Racșa

  Corala Jandarmeriei Satu Mare (invitată în afara concursului)

  Festivalul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunț condoleanțe

  0
  spot_img
  spot_img