More


  FOTO. ”Din crângurile Țării Moților”, lansare de carte și CD semnate de Răzvan Roșu

  =


  Antropologul sătmărean, Răzvan Roşu, originar din colonia moțească Marna, și-a prezentat ieri, într-un cadru festiv, atât un nou CD cu muzică moțească cât și care abordează problema schimbului cultural. Evenimentul s-a desfășurat la Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare și a fost organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare și Asociaţia Culturală ”Nepoţii Iancului”.

  CD-ul cu muzică tradiţională moţească prezentat se numește ”Din crângurile Ţării Moţilor”. CD-ul conţine piese de folclor muzical pe care moţii din judeţul Satu Mare le-au adus cu ei din localităţile de origine, transmise transgeneraţional: semnale la tulnic, hori, zâcăli la fluier, melodii de joc sau strigături. Răzvan Roşu, doctorand la Viena şi Cluj Napoca, a vorbit, cu această ocazie şi despre o parte din cercetările sale antropologice şi etnomuzicologice.

  De asemenea, a prezentat şi cartea sa intitulată ”Multiculturalitate şi enclavizare culturală în Transilvania” care abordează problema schimbului cultural. Volumul se compune din mai multe studii antropologice de caz din Transilvania – implicit din judeţul Satu Mare – care fac referire la români, maghiari, şvabi, ţigani (rromi).  Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, dar și ceilalți vorbitori, au avut doar cuvinte de laudă pentru viața și activitatea tânărului moț de pe meleagurile sătmărene, Răzvan Roșu.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img