More


  Învăţăm să dăruim de mici

  - Advertisement -

  Învrăjbiţi de goana cotidiană, de gândurile şi grijile care ne apasă umerii încovoiaţi, uităm să le mai zâmbim sau să le adresăm o vorbă bună celor dragi sau celor mai puţin norocoşi ca noi… De multe ori am observat cum un compliment sau o vorbă bună adresată cuiva a avut darul de a descreţi acea frunte abătută, iar zâmbetul înapoiat a fost o recompensă cu mult mai mare decât ar putea fi una exprimată, poate, material.

  Să dăruieşti … un zâmbet, o floare, un compliment… E atât de uşor… Şi, totuşi, atât de puţini oameni o fac… Şi atât de rar. Cu toţii rostim cu un fel de automatism patologic acea sintagmă desuetă şi totodată mereu la modă: „să fim mai buni!“. Dar câţi dintre noi o iau în serios şi se conformează întocmai îndemnului acesteia? Puţini…prea puţini… atât de puţini… Neglijându-ne condiţia umană, riscăm să devenim nişte fiinţe fără suflet… E atât de simplu să priveşti spre cer într-o zi senină şi să te încarci pozitiv cu lumina soarelui, dătătoare de viaţă şi speranţă , e atât de uşor să răspunzi cu un zâmbet celui care îţi dă bună ziua, e atât de frumos să dăruieşti … e atât de bine să fii bun. Shoebox este o iniţiativă  care presupune oferirea cadourilor de sărbători, împachetate în cutii de pantofi, unor copii pe ale căror chipuri se găsesc atât de rar … zâmbete. Este vorba de acei copii care provin din familii dezorganizate sau care au o situaţie materială precară, acei copii la care Moş Crăciun nu ajunge întotdeauna sau chiar deloc. Dacă deschidem bine ochii, o să găsim la fiecare colţ de stradă un copil sau un adolescent singur, flămând, înfrigurat şi părăsit. Nu salvăm lumea cu o cutie de pantofi umplută cu cadouri, dar ne vom învăţa în timp să ne gândim la ceea ce avem şi nu la ceea ce ne mai dorim.Vom învăţa să punem preţ pe perna unde ne odihnim capul seara şi pe fularul de la gât. Vom învăţa să râdem vieţii în faţă şi să ne apucăm cu două mâini de viitorul nostru. Astfel, Consiliul Elevilor Şcolii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” a anunţat prin intermediul unor afişe postate în şcoală că oricine doreşte să facă o faptă bună în preajma sărbătorilor de iarnă, poate aduce o cutie de pantofi frumos ambalată şi umplută cu orice ar putea aduce zâmbetul pe chipul unui copil care ar deschide-o:  jucării, rechizite, haine, dulciuri.

   

  La sfârşitul proiectului, elevii minunaţi ai şcolii, împreună cu doamnele învăţătoare şi  profesorii diriginţi,  au adunat sute de cadouri, astfel încât acestea au putut fi distribuite familiilor nevoiaşe din diferite locaţii, cu care noi avem încheiate colaborări. Pentru că am ştiut cu toţii cât de mult înseamnă a nu avea… şi cât e de uşor „Să pui zâmbetul pe chipul unui copil de sărbători!”, începând cu data de 14 decembrie, copiii, organizaţi în grupuri, s-au deplasat împreună cu iniţiatorii proiectului prof. Adriana Man şi prof. Dina Bolba , precum şi preoţii prof. Tompoş Lucian – parohia Hrip şi preot  Meghişan Flaviu –  din parohia Odoreu la domiciliul copiilor care provin din familii defavorizate şi cu o situaţie materială precară, din localităţile Tătăreşti  , Viile Satu Mare, Baba Novac. În cursul zilei de marţi, elevii şcolii au primit colindători, copiii Asociaţiei Sfântului Acoperământ al  Maicii Domnului, care au adus urări în prag de sărbători. E o poveste frumoasă , la care fiecare dintre voluntari a mai adăugat o pagină, drept pentru care mulţumesc tuturor celor implicaţi, tuturor celor care s-au identificat sufleteşte. Aşteptăm decembrie 2018, pentru ca această  poveste să continue, deoarece  e atât de minunat să vezi copii fericiţi! Informaţiile ne-au fost oferite de prof. Adriana Man, coordonator activităţi extraşcolare.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img