Deschis în 1996 ca punct muzeistic, Atelierul Memorial Paul Erdös (1916-1987) este situat în Pasajul Dacia nr. 8, într-un spațiu de maximă concentrare culturală: Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare și Turnul Pompierilor. Edificiul găzduiește la etaj atelierul graficianului împreună cu o impresionantă colecție de bunuri culturale donate de artist muzeului sătmărean. La parter se organizează expoziții temporare, programul de vizitare adaptându-se programelor culturale găzduite de Filarmonică.
Atelierul este adăpostit într-o clădire construită în stil eclectic la începutul secolului al XX-lea pentru a servi drept sediu Asociației femeilor israelite. De-a lungul timpului clădirea a avut mai multe destinații: a funcționat ca studio foto, după război a fost folosită ca locuință, iar în perioada 1968 – 1987 i-a servit ca atelier de creație graficianului Paul Erdös. Deschis publicului în anul 1986, atelierul-galerie al graficianului sătmărean Paul Erdos găzduiește donația acestuia. Redând locul de creație al graficianului, atelierul cuprinde lucrări de grafică, pictură, sculptură, fotografii, obiecte personale, mobilier. Numărul mic de vizitatori care călcau pragul fostului atelier de creaţie al pictorului Paul Erdos a crescut, după ce muzeul şi-a sincronizat orarul de vizitare cu cel al programului de concerte de la Filarmonică. „Unele expoziţii îşi fac singure reclamă, însă altele trebuie ajutate“, este de părere directorul adjunct al muzeului, Szocs Peter.
„Intenţia noastră a fost una nobilă. Am dorit să ţinem o uşă deschisă spre această bucată de istorie a oraşului tuturor oamenilor iubitori de cultură. Vă spun sincer că n-am avut rezultate minune, dar numărul de vizite a crescut de la câteva zeci la câteva sute anual. E o mică victorie” a declarat Brăduţ Popdan, responsabilul cu relaţiile publice al muzeului. Atelierul de creaţie este situat faţă în faţă cu intrarea în Filarmonică. „Muzica simfonică atrage un public educat, aşa că ne-am gândit să profităm de proximitate“, a mai afirmat Popdan. Este de menționat că artistul a supraviețuit în opt lagăre naziste pentru că le făcea portrete ofițerilor iar printre piesele expuse în muzeu se află și salopeta pe care i-a dat-o un soldat american la eliberarea din lagărul nazist cu care s-a întors acasă, în Satu Mare.
Iudit Erdos, fiica artistului, a spus că tatăl său a fost foarte legat de Satu Mare și, deși avea posibilitatea să se stabilească în altă parte, el a ales să se întoarcă aici. “A fost legat de acest oraș și în bine și în rău. A fost legat cu amintiri frumoase pentru că aici a fost tânăr, un tânăr foarte atractiv și frumos, și asta o știa. Artiștii de altfel sunt foarte vanitoși din toate punctele de vedere, dar asta e scuzabil pentru ei. Era legat și de lucruri triste pentru că tot din acest oraș a avut ‘onoarea’ să ‘viziteze’ opt lagăre de exterminare, printre care a început cu Auschwitz-ul. S-a întors tot la Satu Mare, deși avea ocazia să rămână în alte părți, a fost un mare patriot local. Cine l-a cunoscut știe că nu a fost un om distant, a fost un om comunicativ, chiar glumeț, foarte spiritual și un om deosebit de cultivat, pentru care nu numai arta plastică, dar și muzica, poezia, au fost valori deosebit de importante.
El ce a făcut și a creat, a creat alături de muzică, fiind și director de filarmonică”, a spus Iudit Erdos. Paul Erdoș s-a născut în Hurezu Mare, a studiat colonia de pictură din Baia Mare, și-a continuat studiile în Budapesta, Paris, Veneția și Roma. A activat ca pictor, desenator și gravor în Satu Mare, fiind corespondent la marile reviste culturale din Budapesta. A fost director de instituții culturale și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.
Nicolae Ghişan