More


  In memoriam – Basarabia – pământ şi neam românesc!

  - Advertisement -

  În nr.12 (3785, 22 martie 2018) din “Literatură şi artă”, un material puternic este semnat de preşedintele Ion Varlam şi Liviu Petrina, purtător de cuvânt. Este exprimată admiraţia faţă de fraţii noştri de peste Prut, care, după lungi decenii de oprimare  şi suferinţe, luptă pentru reunirea cu Ţara de la sânul căreia au fost smulşi cu sila. Se subliniază că “dreptul unui Neam de a trăi laolaltă, în interiorul aceloraşi fruntarii, este un drept sacru şi inalienabil al fiecărui popor.” Avem dreptul şi datoria de a acţiona pentru readucerea în fruntariile Patriei a Teritoriilor Româneşti din Răsărit, răpite prin actul criminal al acordului sovieto-nazist de la 23 August 1939. Sunt chemate ţările UE, aliaţii din NATO să sprijine România spre a se asigura reintegrarea în Statul Român şi se cere partidelor noastre, clasei politice să pună interesul general pe primul plan al obiectivelor lor strategice şi să acţioneze cu mai multă convingere şi responsabilitate pentru îndeplinirea idealului naţional de reunire a tuturor românilor în cadrul graniţelor unui singur stat! În acest sens materialul este însoţit de câteva date istorice, de care trebuie să ţinem seamă.

  Iată-le:

  Câteva date istorice:

  – 1774: în expansiunea ei spre Apus, Rusia ajunge la graniţa României (indiferent de numele oficial al entităţilor politice de atunci). Pacea de la Cuciuc-Cainargi din acel an a stabilit prima frontieră internaţională recunoscută dintre un stat român şi Rusia. (Această graniţă urcă de la Marea Neagră pe Nipru până la Nikopol, apoi spre NV până la Podgornaia şi, pe Bug, până la frontiera cu Polonia).

  -1792: Raptul spaţiului dintre Bug şi Nistru generează numele de Transnistria, dat noului teritoriu de cancelaria Ecaterinei a II-a.

  -1811: la  Erfurth, Napoleon îi oferă lui Alexandru I întreaga Moldovă, de la Nistru la Carpaţi.

  -1812: Răpirea efectivă a Basarabiei, validată de Pacea de la Bucureşti.

  -1856: Românii recuperează sudul Basarabiei prin Pacea de la Paris care pune capăt războiului Crimeii.

  -1878: Pacea de la Berlin atribuie din nou Rusiei Basarabia.

  -1918: 27 Martie, Sfatul Ţării proclamă Re-Unirea Basarabiei cu România. Ocupată de trupele bolşevice ruseşti, a fost eliberată de Armata Regală Română. Basarabia este recunoscută în Tratatul de la Versailles ca parte integrantă a Patriei-Mame: România Mare.

  -1939: acordul sovieto-nazist conferă din nou Rusiei întreaga Basarabie şi 50%  din Bucovina.

  -1940: Basarabia este din nou ocupată de Rusia.

  -1941: Eliberarea tuturor teritoriilor româneşti acaparate de Rusia cu un an mai devreme.

  -1944: Basarabia e reocupată de Rusia, împreună cu întreaga Românie. În august 1991, Basarabia s-a declarat “independentă”, ca un pas spre eliminarea urmărilor acordului nazisto-comunist, pentru revenirea la Patria-Mama, România. A reintrodus grafia latină, limba de stat: româna, Imnul limba noastră de Mateevici, steagul românesc Tricolor. Astăzi: ocupaţia colonială rusească este încă prezentă: militar (armata în Transnistria şi Tighina), economic (coloniştii alogeni), religios (pe lângă vechea Mitropolie a Basarabiei ce ţine de Bucureşti, Moscova perpetuează o  “mitropolie” ţaristă), prin mijloacele de comunicare (preponderent în limba rusă). Regimul Iliescu s-a opus în mod trădător Re-unirii Basarabiei cu România. Dacă s-ar realiza un proces al comunismului, aşa cum s-a procedat în cazul nazismului, problema Basarabiei s-ar rezolva de la sine.

  Suprafaţa:

  Basarabia are 44.422 km pătraţi, din care 33.846 km pătraţi (inclusiv Transnistria) formează “R. Moldova”, iar 10.579 km pătraţi se află la Ucraina. Distanţa Bucureşti – Chişinău : 453 km. (Bucureşti – Cluj Napoca: 451; Bucureşti – Timişoara : 541 km.)

  Demografia:

  Astăzi sunt, după 200 de ani de la colonizare şi rusificare:

  Români 76%

  Ucraineni 8%

  Ruşi 6%

  Alţii 10%

  În Transnistria:

  Români 34%

  Ucraineni 32%

  Ruşi 27%

  Alţii 7%

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img