More


  Ziua Jandarmeriei Române, marcată la Satu Mare

  - Advertisement -

  Jandarmeria Română a aniversat, ieri, 168 de ani de existenţă, în slujba cetăţeanului şi a legii, potrivit devizei „Lex et Ordo”. În centenar, jandarmii sătmăreni au derulat mai multe activităţi, punctul culminant fiind activitățile desfășurate pe Platoul din Centrul Nou. Jandarmeria Română a aniversat, ieri, 168 de ani de existenţă, în slujba cetăţeanului şi a legii, potrivit devizei „Lex et Ordo”. În centenar, jandarmii sătmăreni au derulat mai multe activităţi, punctul culminant fiind activitățile desfășurate pe Platoul din Centrul Nou.

  Ceremonial militar

  Ceremonialul militar din Piaţa 25 Octombrie s-a desfășurat în prezenţa invitaţilor, cadrelor militare în rezervă sau în retragere şi a cetăţenilor judeţului Satu Mare.  Au fost prezenți prefectul Darius Filip, care a trecut în revistă Garda de Onoare, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul Kereskenyi Gabor, alți invitați.  Au fost prezentate mesajele de felicitare primite cu ocazia Zilei Armei, făcute de prefectul Darius Filip, dar și de șeful IJJ Satu Mare, Ovidiu Popa.  Tot cu această ocazie a avut loc premierea câştigătorilor întrecerilor sportive organizate, avansarea  înaintea expirării stagiului minim în grad a celor mai merituoşi jandarmi sătmăreni şi acordarea de diplome aniversare şi omagiale. Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare.


  Jandarmii i-au impresionat pe sătmăreni

  În continuare, luptătorii din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil au prezentat exerciţii demonstrative şi au fost organizate standuri în care s-a prezentat tehnica din dotarea Jandarmeriei Române. Luptătorii jandarmi au prezentat modul în care se acționează în cazul unei interceptări auto în trafic, dar și modul în care se intervine în cazul unui scandal izbucnit într-un local.  Totodată, luptătorii jandarmi și-au demonstrat dibăcia spărgând țigle în flăcări. Sătmărenii și copiii au avut posibilitatea de a vizita tehnica din dotarea Jandarmeriei Române vizitând standurile organizate de jandarmii sătmăreni. În fiecare an, la început de aprilie, Jandarmeria Română îmbracă straie de sărbătoare, cu ocazia Zilei Armei. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica semna actul de întemeiere al Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în jandarmi”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img