More


  Eminescu n-a murit ! Strălucirea creaţiei sale va lumina de-a pururi poporul român

  - Advertisement -

  Astăzi se împlinesc 129 de ani de la moartea poetului nostru naţional Mihai Eminescu. Dispariţia sa fizică a fost suplinită cu măreţia creaţiei sale poetice. Din „trupul” său nemuritor nu lipsesc performanţele obţinute în domeniul jurnalisticii şi al prozei. Toate lucrările sale, de altfel, poartă amprenta unei gândiri pragmatice, plină de realism, dar şi de o sensibilitate sentimentală nepământeană.

  Indiscutabil, Eminescu este sinteza genială a iubirii şi spiritualităţii româneşti. Eminescu ne-a deschis, prin intermediul cuvintelor alese, poarta către paradisul lumii poetice. Eminescu este „Luceafărul nemuritor”, care şi-a ancorat definitiv razele creaţiei în sufletul neamului românesc. Complexitatea creaţiei sale poetice şi activitatea sa jurnalistică nu pot fi disociate şi nici tratate în mod unilateral. Aceste două coordonate esenţiale ale personalităţii marelui gânditor şi poet Mihai Eminescu reprezintă „coloana infinitului”, literară şi jurnalistică, a poporului român.

  Eminescu n-a murit ! Strălucirea creaţiei sale va lumina de-a pururi sufletul şi inteligenţa poporului român. De aceea, cred că ziua de 15 iunie ar trebui să fie considerată o sărbătoare a fiinţei sale vii, care continuă să trăiască şi în prezent datorită complexităţii creaţiei sale literare. În poeziile sale regăsim „scânteia” divină nepieritoare, ca un „organism” diafan, care continuă să „pâlpâie” precum o inimă asemănătoare unui „diamant” şlefuit cu mare migală. Există printre noi români care percep la cote înalte dimensiunea spirituală a poetului şi ziaristului Mihai Eminescu, materializată în cuvinte pline de-nţelesuri, metafore, comparaţii şi personificări. Cu ajutorul acestor mijloace stilistice, poetul şi-a „creat” magistral adevăratul său portret desprins din Inefabil.

  Niciodată, dar niciodată, ”cârcotaşii” n-ar trebui să emită judecăţi de valoare false despre poetul nostru naţional Mihai Eminescu! Iresponsabilităţile speculante ale acestor „critici” au fost şi sunt contracarate în continuare de Eminescu prin intermediul celebrelor cuvinte: ”Unde vei găsi cuvântul, ce exprimă adevărul ?”. Consider că un critic, oricare ar fi el, trebuie să dispună de o cultură complexă, dar în acelaşi timp trebuie să aibă capacitatea psihologică de a se conecta la fascinanta lume a creaţiei poetice, care poartă numele de Mihai Eminescu. Unii vor să intre „cu bocancii plini de noroi” în sanctuarul creaţiei eminesciene. De dincolo de moartea fizică, poetul Mihai Eminescu parcă le transmite şi acum, acestor „temerari” neavizaţi, următoarele cuvinte: Eu sunt un geniu, dar încă nu s-a născut geniul care să mă recunoască pe deplin…!

  Eminescu n-a murit ! Românii adevăraţi din zilele noastre îl vor sărbători şi astăzi în adâncul sufletului lor curat. Indiferent de vârstă, mulţi români renasc spiritual în momentul în care îşi „scaldă” sufletul în „apa vie” misterioasă, plină de miracole, a poeziei eminesciene. Să nu uităm de poeţii şi jurnaliştii din zilele noastre, care luptă pentru „reabilitarea” vieţii publice a poetului Mihai Eminescu. Se spune că poetul nostru „nepereche” a fost asasinat într-un chip mârşav, dar mai cu seamă i-au fost înscenate şi „croşetate” tot felul de caracterizări incredibile cu scopul de a-i crea o imagine falsă în „ochii lumii”. Mihai Eminescu a fost unul dintre cei mai incisivi ziarişti români, care a ştiut să scoată în evidenţă adevăruri pe care alţi „jurnalişti aserviţi” n-au avut curajul să le scrie pe vremea când era redactor la ziarul TIMPUL din Bucureşti. Se spune că a fost „atenţionat” de nenumărate ori… să nu mai scrie „articole incomode” la adresa politicienilor sau „profitorilor”, care aveau putere de decizie în Ardealul ocupat mişeleşte.

  Eminescu n-a murit ! Căldura sa sufletească rezidă din fiecare poezie, scrisă cu slove de aur poetic, care trăiesc întipărite adânc în conştiinţa indestructibilă a poporului român. Dacă o să citiţi poezia „Singurătate”, scrisă de Mihai Eminescu, o să aveţi sentimentul că poetul este aievea, că el n-a murit şi nu va muri niciodată:”Cu perdelele lăsate, / Şed la masa mea de brad, / Focul pâlpâie în sobă, / Iară eu pe gânduri cad…/

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img