More


  Castelul Wesselenyi din Jibou, bijuteria barocă a Transilvaniei

  =

  Jibou este un orășel din județul Sălaj care adăpostește numeroase obiective turistice de o importanță semnificativă pentru patrimoniul României. Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice este Castelul Wesselenyi și parcul aferent acestuia.

  Ansamblul din care face parte Castelul Wesselenyi, parcul, curia, manejul, sera, grajdul și șura datează din secolul al XVIII – lea. Deși a progresat arhitectural de-a lungul timpului, frumosul castel și-a păstrat anexele și unele inscripții comemorative.

  Cea mai veche clădire este Curia căreia i se spune și „Bucătăria Veche”. Aceasta este o construcție simplă alcătuită din 13 camere dispuse la parter și este dotată cu o pivniță. Documentele arată că această clădire a fost refăcută complet în anul 1702 de către baronul Wesselenyi Istvan și de către contesa Banffy Kata. Clădirea a fost restaurată și în anul 1749 de către Wesselenyi Istvan și Daniel Polixenia. Veți fi cu totul fascinați de acest loc minunat!

  Grajdul este următoarea construcție ca vechime, după curie, din întregul ansamblu. Grajdul avea să adăpostească cei 28 de cai ai moșiei și să fie cea mai faimoasă herghelie din Transilvania. Pe grajd există o inscripție deosebită care datează din acele vremuri, sculptată de cel mai talentat sculptor al vremii, Johannes Nachtigall care a fost creată la cererea lui Istvan Wesselenyi. În decursul anilor, grajdul și-a pierdut multe din caracteristicile inițiale, însă și-a păstrat farmecul.

  Construcția Castelului Wesselenyi a început în anul 1779 și a fost finalizată în anul 1796. Lucrările cu decorațiunile interioare au continuat însă sub îndrumarea arhitectului din Cehia, Franz Wrabetz și a lui Joseph Bitthauser. Rezultatul a satisfăcut din plin așteptările baronului Wesselenyi. Castelul are un aspect greoi, arhaic, asemenea unei cetăți impunătoare.

  Parcul Castelului Wesselenyi a fost amenajat în stil englezesc, asemeni celor mai renumite grădini din Marea Britanie, de către un grădinar special adus din Viena. Rodul imaginației și priceperii acestuia sunt lacul cu nuferi, fântâna arteziană și serele pentru „grădina de iarnă”. Un parc cu adevărat spectaculos și primitor!

  După naționalizare, Castelul Wesselenyi a avut mai multe funcții precum școală generală, liceu, internat, casa pionierilor, muzeul orașului sau Stațiunea Experimentală a tinerilor naturaliști. Aceasta din urmă are o mare importanță în viața ansamblului din Jibou întrucât datorită acestor tineri, îndrumați de profesorul Vasile Fati, a fost creată Grădina Botanică „Vasile Fati” pe care astăzi o admirăm.

  În prezent, Castelul Wesselenyi arată la fel ca în vremurile sale de glorie. O clădire impunătoare cu pavilioane deosebite și o arhitectură elegantă, însă goală pe interior căci  mobila, tablourile, sobele și decorațiunile au dispărut.  Cu toate acestea, Castelul Wesselenyi din Jibou este cel mai mare edificiu în stil baroc din Transilvania.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img