More


  Asaltul asupra României la Bruxelles

  =

  Senatorul sătmărean Gabriel Leș, fost ministru al Apărării, are o poziție destul de tranșantă față de Parlamentul European, despre care spune că a făcut un adevărat asalt asupra României. El este de părere că România a fost pusă la zi de Parlamentul de la Bruxelles, fără să aibă argumente concrete în acest sens. În cele ce urmează, redăm integral poziția senatorului sătmărean Gabriel Leș.

  Fără argumente clare
  Spectacolul regretabil la care am asistat zilele trecute în Parlamentul European are într-o mică măsură legătură cu realitățile pragmatice din România, energiile descătușate în legislativul de la Bruxelles nefiind altceva decât o răfuială politică viscerală declanșată în prag de alegeri europarlamentare între marile familii politice.

  România a fost pusă la zid fără argumente concrete, și fără trimiteri clare la problemele obsesiv invocate sub forma unor lozinci. Se invocă încălcarea statului de drept, restrângerea libertății de exprimare a presei, presupuse abuzuri ale unei instituții responsabile de menținerea ordinii și siguranței publice, însă nimeni din Parlamentul European și din Comisie nu a putut argumenta punctual, cu subiect și predicat, în ce constau așa-zisele nereguli. Totul se rezumă la clișee, singura constantă fiind rolul negativ atribuit din oficiu României.

  Este absurd să credem că anumite instituții autohtone nu sunt perfectibile, sau că o cooperare loială și onestă între Bruxelles și București nu va genera beneficii mutuale. Dar percepția ce se cristalizează tot mai robust este că stânga românească trebuie pedepsită cu orice preț pentru a recalibra un angrenaj politic european, aparent căzut pradă rivalităților de cea mai joasă speță.

  Posibile jocuri de culise
  Nu am o perspectivă romanțată asupra politicii de la Bruxelles, și pot înțelege anumite jocuri de culise. Însă, mizele aruncate în joc exced cu mult gimnastica de partid, iar pericolul real pe care trebuie să îl conștientizeze chiar și cei care au ales să-și denigreze propria țară este că asaltul la adresa României ar putea genera efectul contrar. Orice tratament nedrept la adresa țării noastre va spori neîncrederea cetățenilor în Uniunea Europeană. Apartenența României la UE nu este un compromis, sau un privilegiu discutabil, ci este o axiomă, o realitate în afara căreia nu ne poate nimeni îmbrânci.

  Mi-aș dori ca exponenții instituțiilor europene să revină la argumente, la echilibru, pentru că “neprietenii” României nu vor ezita să speculeze aceste tensiuni.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img