More


  Fotoreportaj în exclusivitate: Printr-o veritabilă Gală a românității. Școala ”Mircea Eliade” din Satu Mare a sărbătorit Centenarul României

  =

  Vineri 23 noiembrie 2018, Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” din Satu Mare a organizat o serie de activități dedicate Centenarului Marii Uniri, la care au participat zeci de elevi, profesori ai școlii și părinți, dar și numeroși invitați, precum și oficialități. Punctul principal al evenimentului a fost reprezentat de sfințirea catargului și Drapelului Național al României, momentul fiind onorat și de prezența Părintelui Coriolan Nastai, parohul Bisericii Ortodoxe ”Nașterea Domnului” din Satu Mare, dar și a Detașamentului Mobil de Jandarmi din Satu Mare, comandat de locotenentul Ionuț Coardoș.

  La manifestare au participat un număr mare de oficialități și invitați

  Ca o instituție județeană de învățământ care se respectă, școala organizatoare s-a bucurat de prezența a numeroase oficialități, printre care: doamna Cecilia Marinescu – Director al Cancelariei Prefectului din cadrul Prefecturii Județului Satu Mare și doamna Ioana Bran – Deputat în parlamentului României; domnul Călin Durla – Inspector Școlar General I.S.J. Satu Mare; domnul Colonel Ovidiu Popa – Comandantul Inspectoratului Județean al Jandarmeriei Satu Mare și domnul Locotenent Colonel Gheorghe Bălaj – Comandant al Centrului Militar Județean Satu Mare; domnul Mihai Albu – viceprimar al Municipiului Satu Mare și domnul Dragoș Vasile – Consilier al Primarului Municipiului Satu Mare; domnul Comisar șef Horia Vescan de la Poliția Municipală Satu Mare și domnul colonel (r) Voicu Șichet – președintele Asociației Civice ”TEMPORA”; domnul Adrian Ardelean – Director al Direcției Județene de Sport și Tineret și doamna Anca Potra – Director al Școlii Gimnaziale Doba, amândoi foști elevi a Școlii ”Mircea Eliade”; reprezentanți ai Asociației de Părinți ”ASOP” de la Școala ”Mircea Eliade” în persoana domnilor Tudor Antonescu – Președinte și Anzik Arnold – Vicepreședinte dar și a fostul Președinte ”ASOP” domnul Florin Mulcuțan – consilier al doamnei Deputat Ioana Bran; consilierii locali: Eniko Glodean, Manuela Rogoz, Adrian Micle, Octavian Ardelean și Ciprian Crăciun.

  „Prin ceea ce am simțit aici, inimile noastre au reverberat românește”… ( Mariana Sălăgean – Director al Școlii Gmnaziale ”Mircea Eliade” Satu Mare )

  ”Am simțit că vă iubiți țara, dragi copii … e adevărat?” ”Daaaa!” ”N-am auzit?” ”Daaaaaaaaaaa!” ”Credeți că putem să-i spunem țării noastre România … La Mulți Ani?” ”Daaaaaaa!” … ”România La Mulți Ani!”

  ”Trebuie să fim mândri că suntem generația care are privilegiul de a sărbători Centenarul Marii Uniri” … ( Cecilia Marinescu – Director al Cancelariei Prefectului din cadrul Prefecturii Județului Satu Mare )

  ”În numele Instituției Prefectului Județului Satu Mare vă mulțumesc pentru invitație. Unirea de la 1 Decembrie 1918, este cel mai măreț eveniment din istoria românilor. Este o bucurie sufletească pentru mine să particip la evenimente la care se cinstește memoria eroilor neamului, acelor care s-au jertfit pentru făurirea României Mari. Se cuvine să adresăm felicitări corpului didactic al Școlii Gimnaziale ”Mircea Eliade”, conducerii școlii, Asociației Părinților și vouă dragi copii, pentru că astăzi ne-ați invitat la un eveniment în care cinstim memoria eroilor neamului” … și-a încheiat discursul Doamna Cecilia Marinescu.

  ”De cele mai multe ori, părinții și școala își spun cuvântul și vreau să felicit toți factorii implicați pentru ridicarea acestui catarg, deoarece este foarte important ca fiecare copil să știe ce este România, să-și cunoască istoria, tradițiile, să fie patriot”… ( Ioana Bran – Deputat în parlamentului României )

  ” De câte ori auzim Imnul României, mai ales din vocile copiilor, de câte ori vedem Drapelul României, eu cred că fiecare dintre noi, și-mi place să cred acest lucru, fiecare dintre cei care suntem prezenți aici, le avem la suflet, le avem la inimă și ne emoționează acest lucru. În momentul în care s-a intonat imnul, m-am uitat la fețele tuturor și-am văzut acel murmur, fiecare îl cântă … în gând, cu voce tare … fiecare cum a putut. De multe ori, poate că (simțul patriotic) este și nativ, dar de cele mai multe ori amprenta este pusă de părinte și de școală. Felicitări și La Mulți Ani România pentru acești 100 de ani” … și-a încheiat cuvântul doamna Deputat.

  ”Un moment important în istoria Școlii ”Mircea Eliade” și-i felicit pe toți cei care au contribuit la acest lucru; începând cu, conducerea școlii, doamna director Mariana Sălăgean și cu domnul director adjunct Gyokos Francisc. Drapelul României și al oricărei țări și imnul de stat sunt simboluri pe care nu avem voie să le uităm niciodată” … (Călin Durla – Inspector Școlar General I.S.J. Satu Mare)

  ”E absolut normal și firesc ca în fiecare școală să avem aceste simboluri pentru că, așa cum a spus și doamna Deputat, școala … alături de părinți este cea care trebuie să sădească în copii sentimentul patriotic și național, sentiment care în ultima perioadă poate că nu este atât de puternic ca-n anul în care s-a realizat Unirea, în 1918. Poate că este și normal, pentru că acum, asupra României nu mai planează atâtea pericole ca și atunci, dar niciodată nu trebuie să uităm. Dragi copii … nu vă uitați niciodată drapelul, nici imnul … oriunde v-ați afla în lumea asta, pentru că vatra strămoșească este cea care ne adapă cu sevă. Felicitări tuturor încă odată și La Mulți Ani România!” și-a încheiat discursul domnul Inspector Școlar General Călin Durla.

  Programe artistice și prezentarea evenimentelor istorice

  Momentele oficiale ale discursurilor au debutat după intonarea Imnului de Stat a României, interpretat de elevii clasei I B de la școala gazdă și coordonați de doamna Profesor pentru Învățământul Primar Alina Chiș, pentru ca pe parcursul evenimentelor centenare, elevii corului școlii, dirijați de doamna profesoară Ileana Petrovici să prezinte un program muzical, atmosfera fiind însuflețită și de micuțele eleve Carla Tinc din Clasa Pregătitoare B (Prof. Înv. Primar Rodica Roatiș) și Iulia Dudaș din Clasa Pregătitoare A (Prof. Înv. Primar Florica Miclăuș) care au recitat poeziile: ”Ce-ți doresc eu ție dulce Românie” de Mihai Eminescu și ”Scumpă țară românească” de George Coșbuc.

  În continuare, elevii clasei a VII-a B conduși de doamna Profesoară Anca Șimonca au interpretat melodia ”Se aude glas peste Carpați”, momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, fiind prezentat de domnul profesor de istorie Ioan Iovan. Un cadou de suflet pentru Școala Mircea Eliade, fost realizat și donat de Florăria Bellis din Satu Mare, sub forma unui aranjament floral deosebit, doamna Directoare Mariana Sălăgean mulțumind acestei florării pentru acest gest.

  ”Mă bucur că încă un catarg, în anul Centenarului, răsare în municipiul și Județul Satu Mare și sunt mândru și bucuros că la inițiativa noastră, multe școli și biserici au în curtea proprie un asemenea obiectiv” … (Colonel (r) Voicu Șichet – președintele Asociației Civice ”TEMPORA”)

  ”Trebuie să cinstim steagul, oriunde ne-am afla și vă doresc dragi copii, îndemnându-vă să învățați și să munciți tot timpul cu gândul la Tricolor, astfel … având în vedere că este aici și doamna ministru, până ieri, al Tineretului și Sportului, să vă gândiți întotdeauna ca atunci când faceți ceva, să faceți în așa fel încât societatea să vă răsplătească cu intonarea Imnului Național și cu înălțarea steagului pe cel mai mare catarg”.

  Doamna Director Mariana Sălăgean onorată cu o diplomă din partea Asociației Civice ”TEMPORA”

  ”Vreau să-i felicit pe toți cei implicați în realizarea acestui obiectiv și cum spunea cineva, că dacă toate acestea trebuie să poarte un nume, îi acord o Diplomă de excelență doamnei Director Mariana Sălăgean din partea Asociației noastre, alături de o revistă” … și-a încheiat cuvântul domnul Colonel (r) Voicu Șichet.

  Sfințire de catarg și de Drapel, urmate de un aranjament de text Centenar

  Momentul culminant al manifestărilor a fost atins prin ceremonialul de Sfințire a catargului și a Drapelului, săvârșit de părintele Coriolan Nastai, urmat de depunerea unui aranjament floral din partea grupului de consilieri PSD a Municipiului Satu Mare, toate activitățile încheindu-se prin organizarea pe terenul de sport a școlii, a unui desen – aranjament multicolor, elevii organizați de profesorii școlii realizând textul ROMÂNIA 100, urmat de o horă a unității.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img