More


  PREMIERĂ!!! GARDĂ de INTERVENȚIE pentru femeile BĂTUTE. Va fi ÎNFIINȚATĂ la Satu Mare

  =

  Primăria municipiului Satu Mare are în vedere înființarea unei echipei mobile pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică în municipiul Satu Mare. Această echipă va fi transportată și însoțită de Poliția Locală. Proiectul privind înființarea acestei echipe va fi suspus dezbaterii în ședința Consiliului Local din data de 28 februarie.

  Violența domestică, o problemă socială gravă

  Violența domestică este o problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri ai familiei, cu prejudicii nu doar fizice, care sunt cele mai evidente, dar și cu consecințele emoționale și psihologice severe. Definită ca un tipar de comportamente care este folosit pentru a obține sau a menține puterea și controlul asupra altei persoane, abuzul se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări de acțiuni, adică orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănește, umilește pe cineva, se arată în expunerea de motive a acestui proiect de hotărâre.

  Legea nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și-a propus trasarea liniilor directoare în desfășurarea activităților de prevenire și combatere a violenței domestice, cu stabilirea atribuțiilor principalelor instituții cu rol în limitarea fenomenului, aplicarea acesteia a arătat unele disfuncționalități ca și nevoia unor instrumente de lucru mai precise, care să sprijine atât activitatea organelor de poliție, cât și pe cea a lucrătorilor din serviciile sociale. Drept pentru care Legea nr. 217/2003 a și fost modificată în mai multe rânduri, ultima schimbare de substanță fiind prin Legea nr. 174/2018 prin care s-au introdus posibilitatea emiterii, de către polițiștii care intervin la fața locului, a ordinului de protecție provizoriu (inclusiv evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate), dar și sintagma “intervenție de urgență” realizată de către o echipă mobilă constituită la nivelul serviciului public de asistență socială (DAS).

  Procedură aprobată

  Astfel, prin Ordinul Ministerului Muncii și Justiției Sociale 2525/07.12.2018, publicat în Monitorul Oficial în data de 06.02.2019, a fost aprobată Procedura pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică. În esență, Ordinul nr.2525/2018 stabilește în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale obligaţia de a constitui o echipă mobilă din reprezentanți ai SPAS respectiv DAS care să asigure eficiența, operativitatea si permanența în ceea ce privește intervenția de urgență în cazurile de violență domestică. Astfel, prin hotărâre a consiliului local, se va desemna componența echipei mobile, precum și datele concrete despre modul de alocare a mijlocului de transport care este pus la dispoziția echipei mobile pentru intervențiile de urgență, se mai arată în același document.

  Cum va arată echipa de intervenție

  Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, atunci la nivelul municipiului Satu Mare va fi înființată o echipă mobilă pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică care va fi formată din reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Satu Mare, având un coordonator și 4 membri. Direcția de Asistență Socială Satu Mare va fi să încheie Acordul de colaborare cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase reprezentative pe plan local, precum și reprezentanți ai unor instituții, asociații sau fundații cu activitate relevantă în domeniul violenței domestice, egalității de șanse între femei și bărbați, sprijinului umanitar, acțiunilor în domeniul caritabil.

  Transportul echipei mobile pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică în municipiul Satu Mare, se realizează cu mijlocul de transport al Poliției locale Satu Mare, care asigură supravegherea și protecția echipei mobile.

  Dacă proiectul de hotărâre va fi votat de consilierii locali, atunci putem considera ca și înființată aceastăsă-i spunem gardă de intervenție rapidă în cazul violenței domestice.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img