More


  O zi în Sighetu Marmaţiei. Ce poţi vedea în superbul oraş maramureşan

  - Advertisement -

  Situat la 105 kilometri distanţă de Satu Mare (distanţă ce poate fi parcursă cu maşina în 1h şi 45 de minute) Sighetu Marmaţiei este unul dintre punctele cheie ale Maramureşului, fiind locul de plecare către o mulțime de obiective turistice din judeţ. De aici ajungi foarte ușor la mocănița de pe Valea Vaserului, la Lacul Albastru de la Baia Sprie sau la Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Sunt câteva dintre obiectivele pe care turiştii le bifează de fiecare dată când ajung în Maramureş.

  Oraşul în sine este şi el gazda unui număr mare de obiective turistice de interes naţional şi chiar de intere internaţional. O zi în Sighetu Marmaţiei poate să însemne un câştig cultural şi câteva momente de relaxare. Oraşul cu o istorie de peste 700 de ani pune la dispoziţia turiştilor o mulţime de muzee, monumente, parcuri şi lăcaşuri de cult, precum şi diverse evenimente foarte interesante.

  Ce ai de văzut în Sighetu Marmaţiei?
  În ciuda faptului că numărul locuitorilor este de 37000, numărul muzeelor din oraş este unul foarte mare:

  Muzeul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Este un muzeu amenajat într-o fostă închisoare politică de către Romulus Rusan şi Ana Blandiana. Conform creatorilor, muzeul este o formă de resuscitare a memoriei colective şi permite vizitarea unor celule în care au stat personalităţi politice de renume: Iuliu Maniu sau doi dintre membrii familiei I.C. Bratianu.

  Muzeul Satului Maramuresan. Este adevarat că este la o scară mai mică decât Muzeul Satului din Bucureşti, însă este situat într-un cadru de poveste şi prezintă case specifice zonei. Acest muzeu îţi poate oferi momente excelente de relaxare şi de cunoştere a culturii maramureşene. Aici vei găsi inclusiv o biserică din lemn care datează din secolul al XVI-lea.

  Muzeul Maramureşan de istorie şi Etnografie. Este unul dintre cele mai importante muzee ale României, în conditiile în care a fost înfiinţat în 1860. Acesta este şi primul muzeu al Sighetului.

  În rândul muzeelor mai putem aminti de Casa Ioan Mihalyl de Apşa, Casa memorială a prozatorului Alexandru Ivasluc sau Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş.

  Institutii culturale. Pe lângă muzee, Sighetul Marmaţiei ofera şi o serie de alte institutii culturale, toate cu o istorie foarte bogată şi foarte interesantă. Amintim de Palatul Cultural Astra care a fost construit în 1913, de Curtea Veche care datează din secolul al 18-lea, de clădirea fostei şcoli Reformate, ce are o istorie de peste 200 de ani şi de Cazarma Veche.

  Diverse monumente şi statui. Istoria si-a spus cuvântul în ceea ce priveşte Sighetul Marmaţiei. De-a lungul timpului, prin acest oraş au trecut oameni importanţi ai României şi s-au desfăşurat evenimente de o importanţă foarte mare. Toate au lăsat în urmă câte o poveste sau câte un monument. În ceea ce priveşte monumentele, merită văzut Cortegiul Sacrificaţilor, Monumentul Ostaşului Român, sculptat de D. Popoviti sau Obeliscul Eroilor Maramureşeni.

  Lăcaşuri de cult. Oraşul maramureşan nu duce lipsă nici de lăcaşuri de cult. Se remarcă Mănăstirea Plarltllor sf. Carol Borromeo care datează din 1040, Biserica Ortodoxă din Lemn, în stil maramureşan şi Biserica Reformată, construită încă din secolul XIV. Tot în Sighet poate să fie găsită şi o sinagogă.

  În funcţie de perioada anului în care ajungi, Sighetul Marmaţiei este gazda unor evenimente cât se poate de interesante.

  Spre exemplu, în fiecare an, pe 27 decembrie, are loc Festivalul Obiceiurilor Laice de Iarnă, care îşi propune să contureze cât mai bine creaţia populară.

  Un alt festival interesant, apreciat de foarte mulţi oameni care îşi fac drum prin septembrie în Sighet este Festivalul Medieval Aeternus Maramoroslensis. Acesta atrage o mulţime de oameni din întreaga lume şi generează o experienta care merita trăită din plin.

  Sighetu Marmaţiei nu este un oraş în care să îţi petreci o vacanţă întreagă, însă o zi aici poate să fie un ingredient important pentru bogăţia ta culturală.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img