More


  “Rozmarin în colţu’ mesii” festivalul concurs de folclor care a pus Sătmarul pe harta muzicii autentice populare din România

  - Advertisement -

  În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Națională de Folclor din România, în perioada 16-17 martie 2019, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Concurs Național de Folclor ,,Rozmarin în colţu’ mesii”.

  Ediția din acest an a fost și cea mai reușită dintre toate având în vedere faptul că, în concurs s-au înscris peste 30 de concurenți din 12 județe ale țării: Botoșani, Bistrița- Năsăud, Cluj, Gorj, Harghita, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj și Timiș, reprezentând cele mai importante zone folclorice din România.


  De altfel acest lucru a fost recunoscut și de către Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, care ne-a declarat că se bucură enorm de reușita acestui festival concurs de folclor și că se așteaptă ca de la edițiile viitoare evenimentul să capete accente internaționale. ” A fost de departe cea mai reușită ediție de până acum a festivalului concurs ,,Rozmarin în colţu’ mesii”, dovadă numărul mare de concurenți, a juriului de calitate care a fost prezent la Satu Mare, dar și a faptului că Tleviziunea Națională a ales să transmită acest eveniment. Și ca o recunoaștere a ce s-a întâmplat zilele acestea la Satu Mare, instituției pe care o conduc i s-a înmânat o diplomă specială din partea Președintelui Uniunii Mondiale de Folclor, Dorel Cosma, lucru care ne onorează enorm. De asemenea vă declar în premieră că ne dorim ca din ediția viitoare festivalul concurs să fie unul internațional ” ne-a declarat Robert Laszlo.


  Trebuie să remarcăm faptul că nivelul artistic al concurenților a fost, la această ediție, unul foarte ridicat astfel că misiunea juriului a fost una destul de dificilă. Astfel că juriul alcătuit din specialiști de primă mărime ai folclorului românesc contemporan: Sergiu Vitalian Vaida -realizator TV, Dorel Cosma – manager al Palatului Culturii Bistrița și președinte al Uniunii Mondiale de Folclor (IGF), Ovidiu Purdea Someș – interpret, Vasile Corpodean- manager al Școlii de Arte „Tudor Jarda” Cluj, și Petrică Mureșan – interpret, în urma deliberărilor a hotărât ca lista laureaților la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Concurs Național de Folclor ,,Rozmarin în colţu’ mesii” să arate astfel:


  Marele Premiu – Diana Topan, Maramureș

  Premiul I – Nicoleta Lenard, Maramureș

  Premiul II – Andra Gabriela Sâiu, Olt; Cornelia Constantina Orleanu, Gorj

  Premiul III – Simona Nicoleta Rădulescu, Cluj; Cosmin Cotîrlă, Mureș

  Mențiune – Alexia Aștelean, Mureș; Andrei Gaidoș, Sălaj; Roxana Maria Truța, Harghita

  Premii Speciale – Adelina Costina, Sălaj (Premiul TVR 3); Liliana Filipa Bota, Satu Mare ( Premiul Asociației Naționale de Folclor din România); Lavinia Roman, Satu Mare ( Look TV); Dana Feherdi, Bistrița ( Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare).

  După festivitatea de premiere spectatorii, care au umplut la refuz Casa De Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, au fost răsfățați cu un spectacol de gală la care au participat: Ciprian și Mihaela Istrate, Petrică Mureșan, Nicolae Sabău, Ovidiu Purdea Someș, Mărioara Sighiartău, Alexandra Chira, Anca Branea , Alexandra Antal (câștigătoarea trofeului din 2018) și Ansamblul Folcloric al Județului ”Doruri Sătmărene”. Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de către Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cununa de pe Someș” din Bistrița, dirijor Alexandru Demeter.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img