More


  A căzut Guvernul ? „Și cu asta ce-am făcut?”

  =

  Am întâlnit zilele acestea sătmăreni indignați de ceea ce se întâmplă în politica românească inedită și plină de lipsa legimității. Se vorbește mult despre căderea Guvernului, dar mai cu seamă de alegerile anticipate. Sunt sătmăreni, oameni din popor și nu „vedete politice curate ca lacrima” fără urmă de „contrafăcutul” Penal premeditat, care sunt de părere că politicienii mărunți s-au „cam grăbit” să dea jos Guvernul. Sunt extrem de actuale versurile scrise de actorul român de scenă CONSTANTIN TĂNASE, în poezia „Și cu asta ce-am făcut?”: „Ne-am trezit din hibernare/Și-am strigat cât am putut:Sus Cutare, Jos Cutare!? Și cu asta ce-am făcut?/Am dorit, cu mic, cu mare,/Și-am luptat, cum am știut,/S-avem nouă guvernare?Și cu asta ce-am făcut?”. Pe tot parcursul acestor opinii de gazetar, voi insera versurile cupleistului celebru, Constantin Tănase – una din marile personalități ale teatrului de revistă românesc.

  Iată câte implicații nefaste se arată deja la orizontul de așteptare al românilor, care doresc să intrăm în „baia” de normalitate economică și socială reconfortantă și plină de prosperitate. După unii, alegerile anticipate nu sunt o soluție fericită. Există această „temere” potrivit căreia, dacă noul guvern va cădea în dizgrație atunci la viitoarele alegeri partidul majoritar va ajunge din nou la Putere. După confruntările purtate pe câmpurile de bătălie ale demolatorilor de Guvern, au apărut și dușmanii reali: Trădarea, Ridicolul, Cerșeala, Lingușeala, Concesiile condiționate, Speculațiile, Milogeala, Negocierile, Vrăjeala, Haosul…în goana după voturi… și…și…și…, cică „Starea de Necesitate” ! Starea de confuzie, haosul politic artificial ne-au aruncat într-o „sărăcie” morală descurajatoare. „Ca mai bine să ne fie,/Ne-a crescut salariul brut,/ Dar trăim în sărăcie?/Și cu asta ce-am făcut?/ Ia corupția amploare, Cum nicicând nu s-a văzut,/ Scoatem totul la vânzare?/Și cu asta ce-am făcut?”.

  Indignați de haosul din țară, creat de certurile dintre politicieni, foarte mulți români au decis să plece în străinătate. Mult așteptatele soluții democratice încurajatoare și prospere, pentru românii de acasă, s-au transformat în proteste de stradă incendiare, proteste în Parlament, moțiuni de cenzură, acuzații nefondate și multe alte tensiuni create numai și numai din dorința de a prelua sub orice formă Puterea guvernamentală. Parcă am asista la un fel de „dictatură democratică ascunsă”, perfidă și greu de identificat în spațiul ascuns al conspirațiilor. „Pentru-a câștiga o pâine,/Mulți o iau de la-nceput,/Rătăcesc prin țări străine?/ Și cu asta ce-am făcut?/Traversăm ani grei cu crize,/Leul iar a decăzut,/Cresc întruna taxe-accize?/ Și cu asta ce-am făcut?”.

  „Pe la colțuri se vorbește”, despre instabilitatea politică, despre aceste certuri interminabile, care continuă chiar și după Moțiunea de cenzură. Un român nedumerit a afirmat zilele trecute cu indignare: „ Nu mai înțeleg nimic din politica asta românească! Am întrebat și oameni mai învățați, dar mi-au spus că nici ei nu mai înțeleg nimic…”. A trecut Moțiunea de cenzură, dar încă nu s-a schimbat nimic, dar nici nu se întrevede o strategie eficientă pentru ca România să intre în Normalitate. Stilul agresiv al iubitorilor de Putere a rămas același, fără înțelepeciunea harului concilierii: „Totul este ca-nainte,/De belele n-am trecut,/Se trag sforile, se minte,/Și cu asta ce-am făcut?/Se urzesc pe-ascuns vendete,/Cum nicicând nu s-a văzut,/Țara-i plină de vedete,/Și cu asta ce-am făcut?/Pleacă-i noștri, vin ai noștri!/E sloganul cunoscut:/Iarăși am votat ca proștii,/ Și cu asta ce-am făcut?”.

  Unii potențiali alegători se întreabă invariabil: Ce-o să fie? Ce-o să fie în timpul noii guvernări!? Nu se știe! Avem de-a face cu un mister politic nemaiîntâlnit în zielele noastre democratice. Deocamdată se caută, se „pescuiesc” voturi pentru „validarea” noului Guvern. Poate, poate, vom găsi răspunsuri la aceste întrebări, în versurile scrise de Constantin Tănase, pe care le-am preluat din poezia „Dă, Doaaamne!”: Ce-o să fie o să fie/O să fie o bogăție/Cum n-a fost și nu mai este/Decât numai în poveste/O să fie un bairam/Ca-n sânul lui Avram/Și de sus, măi, tam nesam/O să plouă cu salam/ Dă, Doaaamne!/Ce-o să fie ce-o să fie/Strașnică minunăție/Din fântâni va curge bere/ Numai lapte și cu miere/Pe ogoarele golane/O să crească macaroane/Și pe oricare maidan/O să calci pe parmezan/Dă, Doaaamne!”…

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img