More


  ANA HOLDIȘ POP – o bijuterie muzicală cu multe fațete strălucitoare

  - Advertisement -

   

  Este incredibil cât talent divin, câtă demnitate, cinste, onoare și generozitate se află adunate-ntr-o bijuterie muzicală, cu multe fațete strălucitoare, care poartă numele de ANA HOLDIȘ POP. Horile au devenit pentru Ana adevărate coordonate spirituale, care prin mesajele lor pline de înțelepciunea și profunzimea trăirilor codrenilor reușesc să modeleze și să vindece sufletele urgisite de provocările răutăcioase ale vieții. Ana Holdiș Pop spune, de câte ori are prilejul, că „a avut și are noroc” în această viață, plină de frumusețea și lumina cea adevărată a bunului Dumnzeu. Ana nu scoate în evidență nimic din ce-i rău în această viață trecătoare. Ea vorbește cu dezinvoltură despre frumusețea creației divine pământești, dar și despre frumusețea neprețuită a Luminii adevărate din oameni.

  Dincolo de scenă, Ana Holdiș Pop militează pentru valorile morale creștine, moștenite de la părinți și bunici, care provin din Săpânța, județul Maramureș. Nu-i de mirare că are o familie frumoasă, fericită, echilibrată și stabilă în sentimentele cele mai nobile, din moment ce a știut împreună cu soțul să insufle fetelor ei o educație aleasă. Prin intermediul acestei educații regăsim, din spusele lui Ana, tot ce este mai ordonat, curat și nobil în relațiile interumane, peste care domnesc neprețuitele valori ale respectului de sine și ale respectului față de aproapele de lângă tine. În aceste condiții, cum să nu atingi cu sufletul dimensiunea celestă a picăturilor de fericire, care domină viața unei familii tradiționale? Rigurozitarea respectării regulilor morale, „liber consimțite”, este generatoare de fericire. În lumea Anei, curată, dominată de: linii melodice pline de sensibilitate, de bucuria Libertății și de puritatea credinței în Dumnezeu, nu există procese de conștiință negative. Nu sunt urme de reproșuri dureroase, ca o consecință a nerespectării condițiilor necesare pentru a trăi în miraculoasa Armonie a tradiției sfinte specifică familiei strămoșești.

  Ana Holdiș Pop – această comoară artistică și morală a sătmărenilor – reușește să împletească calitățile vocale interpretative de excepție, cu măreția debordantă a personalității interioare, la care se adaugă frumusețea ei fizică plină de expresivitate și dăruire profesională. Ana Holdiș Pop împlinește în acest an 40 de ani de viață artistică. De-a lungul acestor ani, bogați în spectacole, înregistrări audio, video, emisiuni de radio și televiziune, festivaluri și multă muncă specifică unui artist profesionist, a reușit să treacă peste orice încercări nefaste și imprevizibile. Ana Holdiș Pop a rămas neclintită, cu mare demnitate și talent, pe scena seculară a marilor interpreți de muzică populară, a folclorului de aur românesc. De-a lungul carierei sale artistice, calitățile sale interpretative native, îndelung exersate prin repetiții vocale profesionale, i-au conferit posibilitatea să interpreteze hori autentice de mare dificultate în ceea ce privește linia melodică instrumentală codrenească. În „laboratorul de lucru” al Anei Holdiș Pop a fost prelucrat cu migală și talent fiecare text al horilor codrenești. Textele armonizate, adecvate liniilor melodice codrenești, fac parte din repertoriul autentic al acestei artiste nemaipomenite a folclorului codrenesc. În cântecele ei originare și originale regăsim portretul complex al „felului de a fi tradițional” al codrenilor de ieri și din zilele noastre. Portretele acestor oameni minunați, ale Codrului de: Satu Mare, Sălaj și Maramureș, au devenit nemuritoare prin intermediul horilor codrenești, altădată existente doar în interpetările instrumentale. Ulterior acestea au fost „transpuse” și în textele pline de savoarea vieții interioare sufletești din zona Codrului. În aceste hori regăsim: Dragostea, Dorul, Danțu’ la șură, Codrul și multe alte frumuseți specifice trăirilor curate ale codrenilor. Talentul și dragostea pentru horile codrenești au fost întregite, completate, în nenumăratele spectacole susținute de Ana Holdiș Pop, și de acompaniamentul autentic al celebrului taraf tradițional CEATĂRA din Carei, compus din binecunoscuții și talentații instrumentiști – FRAȚII PAȘCA.

  Ana, să dea bunul Dumnezeu ca în următorii ani să ne bucuri, să ne înveselești, să ne faci fericiți prin intermediul viitoarelor hori codrenești, pe care le vei interpreta împreună cu membrii TARAFULUI CEATĂRA din Carei. Cred că sufletul artistic al Anei Holdiș Pop va rămâne nemuritor și nu va îmbătrâni niciodată: „De-aș fi Codrule ca tine/ Nu m-aș da pă mult și bine/Că tu toamna-mbătrânești/ Primăvara-ntinerești…”. La mulți ani, preabună și talentată Doamnă a horilor codrenești – ANA HOLDIȘ POP – o bijuterie muzicală cu multe fațete strălucitoare.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img