More


  Andrei Cosma – renumit avocat şi susţinător al revendicărilor naţionale din ţinutul Sătmarului

  - Advertisement -

  Andrei Cosma s-a numărat printre cei 300 de români ardeleni care au dus la Curtea de Viena Memorandumul pentru drepturile românilor. Născut în judeţul Satu Mare, a fost ales membru fondator al Institutului de Credit şi Economii „Silvania“, în 1886, instituţie pe care a condus-o ani la rând pentru ajutorarea ţărănimii româneşti.

  Andrei Cosma s-a născut la 20 iulie 1843 în comuna Bârsăul de Sus, judeţul Satu Mare. Şcoala primară o face la Poiana Codrului. Urmează gimnaziul la Baia Mare, Satu Mare şi Oradea. Studiază dreptul la Universitatea din Budapesta, colaborând la “Foaia beletristică”, “Familia”, “Gutinul”, “Gazeta Transilvaniei”, “Gazeta învăţătorilor”. În 1868 revine în Sălaj, unde luptă pentru afirmarea învăţământului românesc. Împreună cu dr. Ioan Nichita, din Zalău, elaborează programul celei mai vechi asociaţii învăţătoreşti din ţară, “Reuniunea învăţătorilor români sălăjeni”. Autor de manuale didactice, patriot luminat, secretar al “Reuniunii femeilor române sălăjene.”

  În 1886, odată cu înfiinţarea în Şimleu Silvaniei a Institutului de credit şi economii “Silvania”, este ales membru fondator şi director executiv al acestei renumite instituţii, pe care o conduce ani la rând, pentru ajutorarea ţărănimii româneşti din aceste părţi. Ca urmare a vredniciei sale pe tărâm social, este ales în 1889 în Comitetul naţional, iar în 1892 se afla în rândul celor 300 de români ardeleni care duc la Curtea din Viena Memorandul pentru drepturile românilor şi reprezentant pentru Şimleu, în Partidul Naţional Român.

  Au urmat repercusiunile asupra memorandiştilor, între care şi Andrei Cosma. În “Calendarul pentru toţi românii”, din 1893, se arată că “la Şimleuul Silvaniei s-au spart ferestrele şi s-au deteriorat casele d-lui Andrei Cosma, directorul băncii, şi la alţi fruntaşi români, care au fost delegaţi la Viena”. Sub conducerea sa directă se înfiinţează, în 1903, Casina Română, din Şimleu şi împreună cu Ioan P. Lazăr pune temeiurile celei dintâi instituţii tipografice sălăjene, “Victoria” din Şimleu. Numele lui Andrei Cosma se leagă de Institutul de credit şi economii “Silvania”, pe care a făcut-o cunoscută pretutindeni. În acelaşi timp, n-a existat acţiune culturală şi de învăţământ în Şimleu care să nu fie legată de numele lui. Era o fire energică. Căuta întotdeauna soluţii constructive şi le găsea. A avut o activitate susţinută pentru dezvoltarea şcolilor româneşti. Între 1872-1882 publică lucrări cu caracter didactic: Gramatica română teoretică şi practică, (în ungureşte: Elmelti es gyakorlati nyelvatan), 1872, la Tipografia Stern Janos din Cluj, premiată la Reuniunea Învăţătorilor Români Sălăjeni (Băseşti – 13 mai 1872); Legendariu românesc pentru clasa a doua; Instrucţiune la tractarea şi întrebuinţarea globului pâmentescu pentru învăţătorii rurali, prelucrare după Pavelu Gonczy, Budapesta, 1882. Andrei Cosma a fost înmormântat la 26 iulie 1918.

  Sursa: “Cartea Şimleului”, prof. univ. dr. Vasile Vetişanu Mocanu

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img