More


  Campania electorală pentru prezidențiale începe sâmbătă

  =

  Potrivit Legii 208/2015, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00. Astfel, la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, campania electorală va începe pe 12 octombrie și se va încheia pe 9 noiembrie dimineața.

  Potrivit legii, în campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă.

  De asemenea, în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

  Pentru alegerile prezidențiale din data de 10 noiembrie, au rămas definitive candidaturile a 14 persoane, potrivit Biroului Electoral Central.

  Înregistrarea candidaturilor pentru alegeri s-a încheiat, fiind admise în final 14 candidaturi, deși în unele cazuri Biroul Electoral Central a făcut plângeri penale din cauza suspiciunilor privind autenticitatea semnăturilor depuse.

  Lista celor 14 candidați:
  Klaus Iohannis, actualul președinte, susținut de PNL
  Viorica Dăncilă, actualul premier, susținută de PSD
  Dan Barna – Alianța USR PLUS
  Theodor Paleologu – PMP
  Mircea Diaconu – Alianța „Un OM” formată de ALDE și PRO România
  Kelemen Hunor – UDMR
  Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social liberal)
  Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
  Cătălin Sorin Ivan – Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională
  Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici – candidat independent
  John Ion Banu – Partidul Naţiunea Română
  Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
  Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc
  Alexandru Cumpănaşu – candidat independent
  Doar în 1996 au participat la alegeri mai mulți candidați decât în acest an, 16 față de 14.
  În cazul în care, după primul tur de scrutin, niciunul dintre candidați nu va obține un scort de 50% plus unu din voturi, peste o săptămâna va fi organizat un al doilea tur de scrutin în care se vor califica primii doi candidați cu cele mai multe sufragii obținute. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, în momentul de față sunt șanse foarte mari să fie organizat un al doilea tur de scrutin.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img