More


  Campanie electorală prezidenţială anemică…

  - Advertisement -

  Analiştii politici apreciază că avem de-a face cu o campanie electorală prezidenţială: anemică, cuminte, timidă, dar plină de aşteptări imprevizibile. Ce-i drept, suntem doar la începutul acestei campanii, care este deja umbrită de o serie de prejudecăţi. În urma atâtor „lupte politice” surprinzătoare şi impunătoare, iscate de Moţiunea de cenzură, electoratul este oarecum descurajat, derutat, dar şi candidaţii pentru funcţia de preşedinte, mai ales cei „din coada primelor sondaje de opinie”. Parcă am asista la un film western, în care doi pistolari stau faţă în faţă, se uită ochi în ochi şi aşteaptă momentul propice pentru a scoate pistoalele din teacă. Cine va scoate cel mai repede pistolul, acela va câştiga duelul, urmărit de spectatorii şi telespectatorii curioşi, cuminţi şi lipsiţi de puterea unei atitudini ferme, dedicat Solidarităţii Interesului Naţional. Se vorbeşte de o Unitate a poporului român pentru binele naţional, în timp ce unii analişti politici apreciază că acest deziderat este o utopie în politica românească de astăzi.

  Probabil, aţi remarcat şi dv. faptul că au început să apară tot felul de dezvăluiri incriminatorii adresate unor contracandidaţi. Se pare că aceste ameninţări sunt „doar de suprafaţă” şi încă nu au consistenţa evidentă a unor acuzaţii, care s-ar putea transforma „în capete de acuzare”. Deocamdată, marile forţe politice, angrenate în această campanie electorală pentru alegerea noului preşedinte, sunt în aşteptare, parcă „tatonează” terenul. Adversarii se „duelează” deocamdată cu câteva schimburi de replici nesemnificative, pe alocuri populiste. Nu e deocamdată nimic spectaculos… Unii susţinători politici ai candidaţilor încearcă „să creioneze” portretul corect al viitorului preşedinte. În perioada mandatului, noul preşedinte ales al României ar trebui să se debaraseze de politica partidului din care face parte, să respecte prerogativele legale, să fie cu adevărat „un preşedinte mediator şi nu un preşedinte jucător!”. Dincolo de cuvintele politicienilor, care definesc profilul decent al unui preşedinte mediator, implicat în marile probleme ale ţării şi respectarea legislaţiei, se întrevede un fel de „critică” adresată foştilor preşedinţi ai României, care s-au îndepărtat de profilul unui preşedinte: corect, loial, cinstit şi echidistant faţă de toate partidele politice.

  Există români din ţară şi din celebra Diasporă, care nu prea înţeleg de ce sunt atâţia candidaţi pentru funcţia de preşedinte al României? Probabil că aceşti candidaţi, chiar dacă nu au nicio şansă să câştige fotoliul de preşedinte, s-au angrenat în cursa electorală prezidenţială tocmai pentru a atrage atenţia viitorului preşedinte al României, dar şi tuturor românilor, prin intermediul unor idei nepărtinitoare, care ar trebui să fie comportamentul şi modul inteligent de acţiune al noului preşedinte. Preşedintele nou ales ar trebui să fie apreciat, respectat şi capabil să unească toţi românii în caz de „necesitate sau de forţă majoră” – spunea un analist politic într-o emisiune televizată. Nu se ştie dacă noul preşedinte va ţine cont de ideile contracandidaţilor, pentru ca România să intre cu adevărat în normalitatea pe care o „visează” noii politicieni, care s-au suit „călare” pe caii puterii. O altă idee dezbătută de analiştii politicieni, şi chiar de politicieni, referitoare la „cuminţenia” acestei campanii electorale, este aceea potrivit căreia deja „se cunoaşte cine va fi viitorul preşedinte al României”. Iată logica judecăţii de valoare a acestor „demolatori de guverne”. Dacă forţele minoritare s-au unit pentru a demite Guvernul, atunci şi la alegerile prezidenţiale aceleaşi forţe se vor uni pentru ca liderul minoritarilor să câştige funcţia de preşedinte. Ştiţi ce lipseşte din această „ecuaţie”? Alegătorii, electoratul român, care este extrem de divers şi imprevizibil. Când a vorbit cineva de „Unitatea în diversitate” a românilor pentru alegerile prezidenţiale, nu s-a referit la unitatea liderilor de partide. Mai precis, o parte dintre românii cu drept de vot au început să se debaraseze de „politicienii certăreţi”. Aceşti politicieni au căzut în dizgraţie şi nu mai prezintă credibilitate şi încredere deplină în faţa unei părţi a electoratului…

  Într-un alt context, Cineva spunea că există un fel de „frică” în rândul unor politicieni, care-şi susţin candidaţii. E ca şi cum aceştia ar fi primit nişte informaţii, probabil slobozite din „Cutia miraculoasă a Şantajului”, motiv pentru care este preferată calea liniştită şi sigură a Resemnării. Dacă aceste inconveniente nu există, atunci de ce nu se purcede la o campanie electorală bătăioasă, cu multe dezvăluiri pozitive şi negative? Astfel, electoratul pe deplin conştientizat, indiferent de culoarea politică, va şti cu cine trebuie să voteze în „ziua cea mare” a alegerilor prezidenţiale.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img