Elevii de la Liceul German, implicați în mai multe proiecte Erasmus +Elevii de la Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” Satu Mare sunt implicați într-o serie de proiecte Erasmus +. În cadrul a două dintre acestea, ”germanii” sătmărei au participat la întâlniri în Lituania și Grecia.

La Vilnius, Lituania
Astfel, în perioada 29.09-03.10.2019 o delegație a Liceului Teoretic German „Johann Ettinger” Satu Mare a participat la o reuniune de proiect Erasmus + în Vilnius, Lituania în cadrul proiectului „Better Professional Life”.

Proiectul Erasmus + “Better professional life” se derulează în perioada 2018-2020 și urmărește consilierea elevilor de liceu pentru orientarea în carieră, întocmirea de portofolii de angajare, CV-uri online, scrisori de intenție, pregătirea pentru interviuri, etc. Școlile partenere sunt din Polonia, Italia, Turcia și Lituania. Elevii participanți au fost Lazin Alessandra, Negrean Alexandra, Surulescu Anda, Priala Dariana, Chermeș Raluca, Todea Selena, Potor Daniel şi Szilagyi David şi au fost însotiți de prof. Moise Rodica şi Andzik Eszter. Elevii au pregătit prezentări despre e-comerț în România și în lume, precum și activități interactive pe tema e-comerțului. De asemenea, elevii au participat la un workshop la care au învățat să creeze aplicații pe telefon pentru business-urile prezentate. Tot în cadrul workshop-urilor un reprezentant al companiei Bolt le-a vorbit despre această afacere de succes, despre cum a început, cum s-a diversificat compania. Oaspeții au participat și la activități culturale organizate de către gazde: un tur al orașului Vilnius, vizite la Palatul Marilor Duci, la Muzeul Comunismului și la castelul di Trakai unde elevii și profesorii au participat la un workshop culinar. Ultima întâlnire de proiect va avea loc în Istanbul, Turcia in luna martie 2020.

La Larissa, Grecia
De asemenea, elevi și profesori ai Liceului Teoretic German „Johann Ettinger” au participat în perioada 6-12 octombrie la Larissa, Grecia, la întâlnirea de proiect organizată în cadrul proiectului Erasmus+ „Unul pentru toți, toți pentru unul”. Tema întâlnirii a fost „Muzeul, fereastră către trecut”.


Activitățile organizate au fost foarte variate: concurs de cunoaștere a formării și organizării Uniunii Europene, stereotipuri folosite în descrierea țărilor partenere, workshopuri despre multiculturalitate și multilingvism. Vizitele de la Muzeul de istorie antică, respectiv expoziția interactivă de descoperiri ale grecilor antici, turul ghidat la mănăstirile de la Meteora au fost urmate și ele de discuții și workshopuri legate de rolul muzeului în societatea cotidiană, respectiv rolul tinerilor în promovarea valorilor trecutului. Elevii au avut ocazia să facă și o comparație între stilul grecesc clasic și cel modern, prin plimbarea făcută pe străduțele localității medievale Platamonas. În cadrul serii tradiționale, fiecare școală parteneră a prezentat un moment cultural specific țării sale.

Cu ocazia zilelor Erasmus a avut loc o întâlnire cu oficialitățile din Larissa, care au participat la plantarea copacilor în Parcul Erasmus, fiecare școală având propriul pom, semnalat printr-o plachetă.

Profesorii au purtat discuții despre sistemele de învățământ, metode de predare, programe școlare.

Următoarea întâlnire va avea loc la Satu Mare, în decembrie 2019.

Rareş Jucan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts