Istoria justiţiei în Satu Mare. Palatul Justiţiei este una dintre cele mai reprezentative construcţii ale urbei

Primele date existente, despre organizarea judecătorească a oraşului Satu Mare, datează din 1316 când izvoarele istorice amintesc pentru prima oară denumirea de judex-judecător şi de un comitet orăşenesc. Justiţia în acele timpuri se înfăptuia de judecătorul oraşului împreună cu acel comitet orăşenesc fapt care este susţinut şi în vremea Regelui Sigismund iar judecata efectuată de oraş era considerată judecată regală.

Mai târziu, în secolul al XVII-lea comitatul Satu Mare era împărţit în plase , care erau conduse de patru prim-juzi, şi opt vice-juzi nobiliari care aveau rolul de a convoca adunările nobiliare şi de a executa hotărârile acestora, participând astfel la judecata comitatului.

La jumatatea secolului al XVIII-lea un număr de treizeci şi două de comune au fost arondate oraşului Satu Mare dinpunct de vedere judecătoresc respectiv nou-înfiinţatului Tribunal filial Satu Mare, care şi-a desfăşurat activitatea în clădirea Primăriei până în 1871 când primeşte aprobarea pentru construirea unei clădiri proprii.


Istoria Justiţiei independente în oraşul Satu Mare îşi are începutul prin anii 1870, când administraţia publică se desparte de justiţie.

Oraşul Satu Mare la 1 august 1871 primeşte aprobarea , pentru construirea unui Tribunal propriu. Astfel că, autorităţile oraşului oferă drept clădire a Tribunalului vechea primărie a oraşului până la construirea grandiosului Palat al Justiţiei 1894-1896.După aprobarea primită de la Ministerul Justiţiei , la colţul străzii Rakoczy şi Verbocy, se construieşte clădirea Tribunalului şi a Penitenciarului, care susţine şi în prezent activitatea justiţiei din Satu Mare.

Până în anul 1918 sunt amintiţi, în scrierea lui Tankoczi Gyula intitulată „Város képes tükre”, printre preşedinţii Tribunalului Satu Mare: Boros Pal , Moricz Lajos, Gelba Lajos , Dr. Roth Ferencz şi Dr. Papolczy Gyula, în vremea cărora instituţia cunoaşte o dezvoltare deosebită diferenţiindu-se astfel de restul Tribunalelor.
În anul 1936 prim-peşedinte al Tribunalului era Dr. Erdos Francisc, preşedinte dr. Mărcuş Valer, judecător Spineanu Victor, ajutor judecător dr. Toma Gavril , grefier Cionca Dumitru.
Palatul Justiţiei, situat pe strada Mihai Viteazu nr. 8 este construit într-o manieră neo-clasică cu influenţe de secession rural şi figurează pe lista monumentelor de arhitectură .
Edificiul este compus din parter si două etaje faţada principală perfect simetrică găzduieşte în partea sa centrală, ieşită în afară faţă de aliniament , accesul monumental în clădire. Acesta este încadrat de către două coloane în torsadă ce susţin balconul de la etajul întâi. Faţada este împărţită în două registre, cel al parterului şi cel al nivelurilor superioare, tratate diferit.

Ca elemente decorative caracteristice se pot aminti : ancadramentele ferestrelor, coloanele adosate pereţilor de la etaje, balconul central, consolele şi triglifele cornişei, precum şi întreaga compoziţie a faţadei.


În prezent în clădirea Palatului de Justiţie îşi desfăşoară activitatea :Judecătoria Satu Mare şi Tribunalul Satu Mare.

Tribunalului Satu Mare îi sunt arondate trei judecătorii : Judecătoria Satu Mare, Judecătoria Carei şi Judecătoria Negreşti- Oaş, iar activitatea acestuia se desfăşoară conform legii 304/2004 de organizare judiciară şi Regulamentului de organizare interioară a instanţelor judecătoreşti emis de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea 387/2005, în cadrul celor trei secţii : secţia civilă , secţia penală şi secţia comercială şi de contencios administrativ.

Nicolae Ghişan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

VIDEO/FOTO. SĂRBĂTOARE Praznic DEOSEBIT pentru credincioșii din Gelu. Slujbă cu 12 preoți de Sfântul Mina

Pentru credincioșii ortodocși din localitatea Gelu, astăzi a fost o zi specială. A fost sărbătorit cel de-al doilea hram al bisericii: Sfântul Mina.  La slujba...

CERTITUDINE. Un nou ZBOR INTERNAȚIONAL de Satu Mare. Destinația, o MARE SURPRIZĂ

De pe Aeroportul Internațional Satu Mare va fi înființată o nouă cursă aeriană internațională. Destinația este una de-a dreptul surprinzătoare. Chiar dacă nu vorbim...

SANCȚIUNI pentru nerespectarea legii. Polițiștii stau de veghe

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat în acest sfârșit de săptămână 8 – 10 noiembrie a.c., activități de...

A condus sub influența alcool-ului. Polițiștii l-au prins

Polițiștii negreșteni au depistat la data de 10 noiembrie a.c., un bărbat, de 54 de ani, care se afla la volanul unui autoturism sub...

Condamnat la 1 an și 4 luni închisoare. Depistat de polițiști

Bărbat, de 30 de ani, care posedă mandat european de arestare a fost depistat de polițiști ieri, 10 noiembrie a.c.  La data de 10 noiembrie...