Județul Satu Mare, în plină dezvoltare

Cu toate că sunt unele persoane care afirmă altceva, economia județului Satu Mare a crescut destul de mult în acest an. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este deficitul dintre valoarea mărfurilor exportate comparativ cu cea a mărfurilor importate. În decursul acestui an, acest deficit a scăzut de opt ori.

Ce spun statisticile
Datele furnizate pentru Gazeta de Nord Vest de Direcția Județeană de Statistică Satu Mare arată că, doar în primele șapte luni ale acestui an, deficitul dintre exporturi și importuri, la nivelul județului nostru, a scăzut de șapte ori.

Astfel, în anul 2018, balanţa comercială pe devize convertibile (determinată în preţuri FOB/CIF) a înregistrat în primele zece luni ale anului în curs, un deficit de 81, 228 milioane de euro. Adică județul Satu Mare importa mărfuri în valoare de peste 81 de milioane de euro, comparativ cu valoarea exportată.

În acest an, balanţa comercială pe devize convertibile (determinată în preţuri FOB/CIF) a înregistrat în primele cinci luni ale anului în curs, un deficit de 19,626 milioane de euro. Adică de șapte ori mai mic față de anul 2018.

Ce și unde exportăm
Pe grupe de mărfuri, structura exporturilor se prezintă astfel: maşini şi echipamente 32,6%, materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea 19,1%, mobilier şi produse diverse 12,3%, materiale textile şi articole din acestea 6,5%, mijloace de transport 6,1%, metale comune şi articole din metal 5,3%, încălţăminte 3,6%, produse alimentare, băuturi şi tutun 2,9%, grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale 2,8%.

Pe ţări partenere la export, cele mai importante pieţe de desfacere sunt: Germania (34,6% din totalul exporturilor aferente perioadei 1.01.- 31.05.2019), Ungaria (14,3%), Franţa (9,1%), Italia (4,7%), Polonia (4,6%), Cehia (4,1%), Olanda (3,6%), Austria (3,32%), Spania (2,5%), Marea Britanie (2,5%).

Ce și de unde importăm
Ca structură, importurile sunt formate din: maşini şi echipamente 36,0%, materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea 11,6%, mijloace de transport 11,1%, metale comune şi articole din metal 10,4%, produse ale industriei chimice 4,5%, materiale textile şi articole din acestea 4,3%, animale vii şi produse animale 3,6%, produse alimentare, băuturi şi tutun 3,1%.

În ierarhia partenerilor comerciali privind importul din perioada 1.I.-31.V.2019, pe primul loc se situează Germania (36,8% din totalul importurilor), urmată de Ungaria (18,3%), Italia (10,0%), Polonia (7,1%), Franţa (3,8%), Olanda (3,6%), Austria (2,3%), Slovacia (1,9%), Danemarca (1,7%), Cehia (1,6%).

Creștere economică
Faptul că economia județului Satu Mare se află în dezvoltare o dovedesc și alte cifre. Astfel, producţia industrială realizată în luna iulie 2019 a înregistrat o creştere cu 0,2% faţă de cea din luna corespunzătoare a anului precedent. În primele şapte luni ale anului în curs, producţia industrială a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018 cu 0,5%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a fost de 103,4% în luna iulie 2019 comparativ cu luna corespunzătoare a anului 2018 şi de 103,3% în perioada 1.I.-31.VII.2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Minuni în trafic

Activiștii de la DriversSM au lansat, în eter, o nouă provocare pentru sătmăreni. Ideea este simplă: ”Ai cameră de bord și ai surprins un...

Negocieri pentru noi curse aeriene de la Satu Mare

Numărul pasagerilor pe Aeroportul Internațional Satu Mare a crescut semnificativ în ultimii ani, ca efect al creșterii destinațiilor și frecvențelor de la Satu Mare....

Codrul mai este, oare, frate cu românul?

Îmi vine în minte stema de pe tricolor, pe care niște grăbiți, în decembrie 1989, s-au repezit s-o taie de pe simbolul nostru național....

INVESTIȚIE. Alu Menziken se extinde la Medieșu Aurit

Fabrica nu reprezintă un pericol nici pentru mediu, nici pentru sănătatea medieșenilor Fabrica Alu Menziken din Medieșu Aurit nu reprezintă pericol nici pentru mediul înconjurător,...

CSM Satu Mare trece în frunte dacă-și câștigă restanțele…

CSM Satu Mare ar putea termina anul pe primul loc al seriei C a Ligii a 4-a dacă-și va câștiga restanțele pe care le...