Palatul episcopal romano – catolic, un edificiu de mare însemnătate pentru urbea Sătmarului

Palatul episcopal romano-catolic de la Satu Mare este amplasată la capătul dinspre Piaţa Libertăţii al străzii 1 Decembrie 1918, în vecinătatea catedralei romano-catolice. Palatul episcopal propriu zis este o clădire cu planul în formă de „U” şi curte interioară, a cărei faţadă principală urmăreşte linia străzii 1 Decembrie 1918, aripa vestică este paralelă cu strada Teatrului, iar cea estică cu str. Dobrogeanu Gherea. Aceasta din urmă este legată cu aripa construită ulterior de pe strada Dobrogeanu Gherea.

În ciuda construirii în mai multe etape succesive, faţadele clădirii neoclasiciste cu un etaj au un caracter unitar.


Vechiul sediu al Episcopiei romano-catolice de Satu Mare era situat în apropierea bisericii Calvaria, pe strada Szirmay (actuala Mihai Eminescu). În două din cele opt camere ale modestei clădiri locuia episcopul Hám János. În 1805 a început construirea actualului palat de pe strada Széchenyi (astăzi 1 Decembrie 1918), având la bază proiectele lui Bitthauser (Bittheuser) József. Acesta venise din Würzburg în comitatul nostru, fiind arhitectul de curte al conţilor Károlyi. Ridicarea palatului episcopal s-a derulat în mai multe etape. Între 1937 şi 1840 s-a construit casa scărilor, capela episcopală şi sala festivă. Lucrările au fost încheiate în 1851, an în care s-a mutat episcopul Hám János. Aripa de nord-vest a fost ridcată în 1859, iar corpul clădirii de legătură în 1892.

Palatul, la fel ca şi Catedrala, a fost construit în stil clasicist. Faţada monumentală se caracterizează prin simplitate şi armonie. Rămâne până astăzi una dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului. În epoca sa de glorie a avut o curte de mari dimensiuni care a fost redusă odată cu trasarea actualului bulevard Brătianu.


Monumentala casă a scărilor este decorată din 2006 cu un imens Cristos răstignit sculptat în lemn, realizat în anul 1777. Corpusul ar fi ajuns prin intermediul conţilor Károlyi în capela cetăţii din Ardud. După aceea a stat un timp în biserica din Şandra, apoi a fost dusă la Căpleni, iar de aici a ajuns la palatul episcopal. Dincolo de valoarea artistică, este şi aceasta o relicvă ce aminteşte de poetul Petőfi.

Palatul episcopal a fost extins din nou în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În 1859 se termină construcţia unei aripi noi, amplasată paralel cu strada Bisericii, care servea ca seminar teologic, iar în 1892 se construieşte aripa de legătură dintre seminar şi palat.


Clădirea a fost avariată în cursul bombardamentelor oraşului din 1944, dar acestea au fost reparate la scurt timp după terminarea războiului. În ciuda repetatelor intervenţii de renovare, clădirea şi-a păstrat până astăzi caracterul şi decoraţiile originale.
Una din bijuteriile palatului este capela. Iniţial a fost complet nedecorată. A fost reconstruită în 1908 în timpul episcopului Boromisza Tibor pe baza planurilor arhitectului Foerk Ernő (1868-1934) din Budapesta. Atunci s-a realizat tavanul alcătuit din casete de gips. Acestea sunt ornamentate cu plăci de lemn şi rozete din gips aurite. Sub tavan se pot vedea basoreliefuri cu figurile Sfintei Elisabeta, Sfântului Ştefan, Sfântului Emeric, Sfintei Margareta, Fericitului Eusebiu, Sfântului Adalbert şi Sfântului Gerard. Mobilierul este confecţionat din plop siberian. Capela are un altar renumit. Acesta provine, asemenea corpusului, din capela cetăţii din Ardud, iar în faţa lui s-a cununat poetul Petőfi Sándor cu Szendrey Júlia.

În prima partea a anului 2006 a avut loc renovarea generală a sălilor şi coridoarelor palatului. În această perioadă s-a întocmit planul de redecorare în urma căruia o serie de remarcabile opere de artă au fost expuse în clădire. Majoritatea lucrărilor provin din colecţia de tablouri fondată de episcopul Meszlényi Gyula. La fel ca şi alte creaţii, şi acestea au fost recent restaurate. Pe coridoarele de la parter au fost expuse portretele episcopilor sătmăreni, sfinţilor ordinului iezuit şi ale altor feţe bisericeşti. În acelaşi timp şi sala de mese s-a îmbogăţit cu picturi valoroase. Aici poate fi vizionată, între altele, creaţia din secolul al XVIII-lea a pictorului de origine vieneză Kracker J. L. – Cina din Emmaus.


Biblioteca palatului episcopal este deţinătoarea unor rarităţi de o inestimabilă valoare, o mare parte a publicaţiilor ecleziastice din secolele XVI-XVIII. Majoritatea cărţilor s-a regăsit în colecţii franciscane şi minorite, respectiv în parohii.

Nicolae Ghişan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

OFICIAL. Un nouă CURSĂ INTERNAŢIONALĂ de la Satu Mare. Consiliul Judeţean CONFIRMĂ

Consiliul Judeţean Satu Mare confirmă înfiinţarea unui nou zbor internaţional de pe Aeroportul Satu Mare. Este vorba despre o cursă charter spre Tunisia ce...

Screening pentru depistarea diabetului zaharat juvenil. Unde va avea loc

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Clubul Lions ”Someș” Satu Mare în parteneriat cu Societatea Catena SRL și Liceul Teoretic German a inițiat, începând...

2000 de puieți plantați de elevi

Zilele trecute, elevii Liceului Tehnologic „Unio Traian Vuia”, au primit din partea Ocolului Silvic Satu Mare, 2000 de puieți de gard viu pe care...

EVENIMENT. Screening GRATUIT pentru depistarea la TIMP a DIABETULUI zaharat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, Spitalul Judeţean de Urgență şi Consiliul Județean Satu Mare, împreună cu Lions Club "Someș" Satu Mare, organizează...

Festivalul Internațional de Teatru pentru tineri „Zilele Teatrului Tânăr”. Care e programul

În perioada 15 - 17 noiembrie 2019, la Teatrul Municipal din Carei și Castelul Károlyi va avea loc cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru tineri „Zilele Teatrului Tânăr". Timp...