More


  Poeţii – Luminile cetăţii sufleteşti

  - Advertisement -

  Poeţii şi scriitorii Cetăţii Sătmarului nu sunt mulţi, dar au acel dar de la bunul Dumnezeu de a picura din tiparele sufletului: poezii, romane, proză, critică literară…pe oceanul alb al colii de hârtie, întru veşnică aducere aminte… De multe ori, poeţii sunt luaţi în derâdere, sunt ignoraţi şi persiflaţi cu anumite cuvinte umilitoare lipsite de consistenţa unei analize literare demnă de minţile luminate ale mileniului trei. Poeţii sunt la fel ca nişte albinuţe harnice, care strâng polenul poeziei rezultat în urma trăirilor de: dragoste, dor, tristeţe, bucurie, veselie, reflecţii nepământeşti, contemplări savante a realităţii divine văzută şi nevăzută…Mi-am dorit să-mi arog acest drept, „fără să dau la nimeni socoteală”… de a scrie despre poeţii cetăţii, indiferent care cetate ar fi , pentru că ei reuşesc să surprindă în cuvinte alese faţetele profunde ale ipostazelor în care sufletul este nevoit să vibreze la unison cu trăirile imprevizibile ale vieţii cotidiene.

  De multe ori, poeţii cetăţii sunt apreciaţi, elogiaţi în articole de presă, în critica literară, iar alteori sunt uitaţi prin bibliotecile prăfuite de acasă. Am întâlnit semeni de-ai noştri, care au dat o importanţă specială poeţilor şi scriitorilor sătmăreni. În administraţia locală, în şcoli şi biblioteci locale, cărţile scriitorilor şi poeţilor sătmăreni şi-au găsit un loc binemeritat, pe alocuri, un loc de cinste destinat posterităţii. Nu ştiu câţi tineri sau urmaşi ai comunităţilor respective vor citi cărţile poeţilor şi scriitorilor sătmăreni ? Eu trag nădejdea că măcar unul sau doi cititori, dacă se vor încumeta să parcurgă conţintul unei cărţi de poezie sau a unui roman şi se va schimba ceva în sufletul lor… înseamnă că poeţii şi scriitorii n-au muncit degeaba pentru a dărui câte ceva din harul divin al creaţiei fascinante literare.

  Fără nicio supărare, dar cred că poeţii şi scriitorii sătmăreni merită să fie sprijiniţi şi încurajaţi de cei mai mari Decidenţi ai sătmărenilor. Auzit-am că mai nou se vor aloca fonduri băneşti, fie şi simbolice, pentru încurajarea creaţiei literare, pentru sprijinirea actelor de cultură de la nivelul judeţelor din România. Poeţii şi scriitorii adevăraţi au suflete nobile. Ei au ceva special în construcţia lor sufletească. Până şi unii preoţi au remarcat importanţa mesajelor divine dăruite aproapelui de către poeţii şi scriitorii cetăţii. Nu o dată în predicile lor au fost rostite fragmente din poeziile unor poeţii celebri. Consider că cei mai buni dintre cei mai buni poeţi, cu har de la bunul Dumnezeu, ar trebui sprijiniţi şi din punct de vedere material, pentru ca ei să-şi poată publica cărţile, dar mai cu seamă să poată organiza seri literare, la care să fie invitaţi: elevi, studenţi, oameni de cultură, poeţi conscraţi, scriitori, iubitori de cultură…Fără sensibilitatea poeziei, fără fascinaţia romanelor …vom deveni încet-încet sclavii rigizi , reci, dezumanizaţi ai calculatoarelor şi telefoanelor mobile.

  Mai nou, mulţi profesori de limba şi literatura română, iată Centrul Creaţiei Populare, organizează tot felul de întâlniri cu scriitorii, lansări de carte semnate de poeţii cetăţii. Acţiunile destinate rememorării unor scriitori şi poeţi plecaţi dintre noi, RECITAŢIO, sunt organizate şi în funcţie de posibilităţile materiale ale organizatorilor. ANUL EDITORIAL al Cetăţii Sătmarului ar trebui să fie mult mai încurajator în ceea ce priveşte decernarea unor premii de apreciere…Trăim în economia de piaţă, iar unii consideră că „actul cultural”, creaţia poetică şi scriitoricească trebuie să fie gratuită, onorifică şi pe deplin altruistă. Nici nu vă imaginaţi câte eforturi financiare face un scriitor, un poet, un om de cultură pentru a tipări o carte, pentru a înregistra un CD sau pentru a organiza un spectacol cultural omagial. „La ce bun poeţii ?” – iată o întrebare pe care au lansat-o în spaţiul public unii maeştri ai poeziei sătmărene. Multe ar fi de spus despre condiţia poetului, a scriitorului în economia de piaţă. Alte arte se bucură de anumite privilegii…pe când poeţii şi scriitorii se mulţumesc cu câte o şedinţă de cenaclu sau câte o lansare de carte la care participă câţiva colegi de breaslă. Iată, de ce sunt buni poeţii… În fiecare toamnă, mă gândesc la versurile pline de savoare şi mare profunzime spirituală ale poetului Mihai Beniuc: „Sunt măr de lângă drum şi fără gard. /Le mine-n ramuri mere roşii ard. /Drumeţule, să iei fără sfială. /Că n-ai să dai la nimeni socoteală. /Iar dacă vrei s-aduci cuiva mulţam, /Adu-i tărânei ce sub mine-o am…”. Aşa, sunt şi poemele şi romanele poeţilor din zilele noastre Democratice…

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img