More


  Să ne privim unii pe alţii! O face literatura lui Felician Pop!

  - Advertisement -

  După numeroasele întâlniri spirituale şi lansări de cărţi, nu pot decât să mărturisesc, acum, în prag de prezentare a unei cărţi, cu totul aparte, că dr. Felician Pop constituie, pentru intelectualii români şi maghiari, o sursă de acumulare a multei raţiuni, curaj şi respect. Prin teza de doctorat, atât de muncit, pe durata a şapte ani, acum o carte ştiinţifică, de cercetare, ne îndeamnă la o lectură neobişnuită chiar prin titlu şi tematica atât de curajos abordată. Titlul cărţii ar părea atât de simplu, dar când te gândeşti că o bibliografie legată de această temă nu prea există, înseamnă că trimiterile şi le-a căutat şi le-a găsit prin studierea cu amănunţime la operele scriitorilor maghiari, în care apar români ca personaje. De aceea Felician Pop a intitulat lucrarea “Imaginea românilor în operele scriitorilor maghiari”, scoasă la editura “Limens” din Cluj – 2019. Ceva deosebit şi apreciat de cei care au fost prezenţi la susţinerea tezei de doctorat, este şi prefaţarea cărţii de prof. Dr. George Achim, care concluzionează că “lucrarea lui Felician Pop este o operă de pionierat într-un domeniu, cel al imagologiei literare, cu foarte puţine ilustrări în spaţiul critic de la noi. Autorul este un cercetător sagace şi avizat, cu spirit analitic şi acurateţe a tipologizării, cu pasiune investigativă şi evidentă empatie pentru subiectul pe care îl abordează.

  Tocmai de aceea putem sublinia, cu toată certitudinea, că acestă lucrare este profund originală şi, desigur, va constitui bibliografie pentru mulţi care abordează un astfel de subiect. Înseamnă că lucrarea prezentă devine un bun atât de necesar, mai ales în zona în care trăim şi convieţuim români şi maghiari. Spun acest lucru, deoarece se poate extrage din conţinutul lucrării că românii prezenţi sunt priviţi cu multă căldură şi cu deosebită admiraţie. Lucrarea este destul de generoasă, acordând spaţiu suficient dezbaterii de caz, ca şi cel al lui Wass Albert, figură contestată de mulţi autori care au dezvoltat subiecte legate de aspecte, de oameni, de contur românesc.

  Lucrarea lui Felician Pop este profund realizată pe baza cercetării făcute cu atâta migală, încât cuprinsul ei te face să ai în faţă un autor exigent cu el, exigent cu munca sa şi… desigur, cu noi cititorii. Cele zece capitole şi, în total, 58 de subcapitole, te alimentează cu multe întâmplări prezentate de autor cu interesul de a cunoaşte atitudinea scriitorilor maghiari, raportată la imaginea românilor prezenţi în ogarele lor în diferite ipostaze: geneză, biografii, evenimente diferite, călătorii, oamenii de la munte, preoţi români, admiraţia feminităţii, simţul proprietăţii, războiul şi urmările lui, natura şi omul, aspecte lingvistice, momente din istoria noastră, comunismul, magia, etc. Prezintă scriitorii maghiari de la Jokai Mor până la Szenczei Laszlo, cu personaje atât de diferite, apoi figuri de ţărani în oraşele maghiare, cu dezvoltarea acestora, cu sufletul românului, despre conştiinţă, despre fidelitate sau prefăcătorie, regulitate etc. Îmi dau seama că Felician Pop este omul care cam spune ce are de spus şi se poate gândi la tot ce poate urma. În cartea sa, ce avea de spus mai important a spus cu acelaşi neastâmpăr, cu aceeaşi dorinţă de implicare, de a fi cu viaţa şi opera sa al neamului care i-a dat şansa să scrie şi să viseze în limba română şi… să prezinte pe autorii maghiari cum şi-au format imaginea despre români. Autorul cărţii e mai mult ca oricare dintre noi, un luptător pentru adevăr, cunoscând bine relaţiile maghiaro-române, trăind aievea fapte şi întâmplări pe care le vede relatate în operele diverşilor scriitori maghiari, în diferite perioade istorice.

  I-am cunoscut aproape toate cărţile şi, în mare, am fost părtaş la reuşitele lor lansări, am scris despre unele apariţii şi n-am făcut-o în cuvinte de circumstanţă, ci cu sinceritate şi cu respect pentru tot ceea ce a reuşit să facă împărţindu-se între truda la masa de scris ca poet şi scriitor, ca jurnalist, şi implicarea în viaţa cea de toate zilele, implicându-se în ieşirea la suprafaţă a adevărului.

  Mi-a fost întotdeauna ca un bun frate şi am crezut în cuvântul său şi-n acţiunile întreprinse în scopul ieşirii la suprafaţă a adevărului. Nu întotdeauna a fost ajutat de cei care puteau s-o facă, din motivele cunoscute doar de ei. Tocmai de aceea, în 14 noiembrie, ora 15.00, la Casa Meşteşugarilor, aş dori ca oamenii de cultură din judeţ (şi nu sunt puţini) români şi maghiari să fim prezenţi la o reuşită lansare de carte şi la o “strângere de mână” pentru frumoasa convieţuire a sătmărenilor! Să dăm noi dovadă a acestui fapt lăudabil!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img