More


  Salina Praid – tărâmul magic de sare din adâncuri

  - Advertisement -

  Dacă doriţi să îmbinaţi relaxarea într-un cadru inedit cu o adevărată porţie de sănătate, nici că este loc mai potrivit decât Salina Praid, unul dintre cele mai frumoase şi mai vizitate obiective turistice ale României.

  Un parc de aventură, locuri de joacă pentru copii, un restaurant şi o biserică sunt doar câteva dintre atracţiile Salinei Praid, din judeţul Harghita, obiectiv turistic care atrage anual sute de mii de vizitatori.

  Conform datelor arheologice începuturile Salinei Praid datează încă din perioada daco- romană. Ulterior anului 1000, drepturile de minerit și comercializare au fost preluate de secui și sași. În anul 1714, exploatarea sării din zonă va fi preluată de administrația habsburgică. După această perioadă va începe exploatarea subterană a zăcământului folosind metoda de extracție cu camere trapezoidale.

  Mina de sare de la Praid este alcătuită din: galeriile de mină pentru intrare – ieșire, Mina Gheorghe Doja, Mina Iosif (deschisă la 1762), Mina Paralelă (deschisă la 1864), Mina Orizonturile Inferioare. Mina Paralelă constituie una din cele mai mari cavități artificiale subterane – lungime 100m, lățime 40m, adâncime 96m. A fost exploatată între anii 1864 – 1949.

  Aflată în localitatea cu acelaşi nume, la aproximativ 50 de kilometri de Târgu Mureş şi aproape 90 de kilometri de Miercurea Ciuc, salina este deschisă în fiecare zi a săptămânii, în sezonul de vară (iunie-septembrie) de la 8 dimineaţa până la 8 seara, iar în restul anului, de la 8 dimineaţa până la 4 după-amiaza. Pentru a ajunge în interior, turiştii sunt transportaţi cu autobuzul un kilometru şi jumătate.

  Înainte de a intra în salină, e bine să vă îmbrăcaţi potrivit, cu haine nu foarte groase, pentru că temperatura este constantă şi depăşeşte cu puţin 15 grade.

  Odată ajunşi în salină, veţi descoperi nu doar beneficiile pentru sănătate, ci şi un loc în care vă puteţi petrece în mod plăcut câteva ore. Cei mai încântaţi vor fi cu siguranţă copiii, care au un loc de joacă special amenajat  dar şi adulţii care se pot relaxa jucând ping-pong, iar pentru temerari a fost creat special un parc de aventură în care îşi pot testa curajul şi abilităţile.

  Tot în baza de agrement, puteţi sta relaxaţi la o cafea la barul special amenajat, vă puteţi cumpăra suvenire, dulciuri sau produse naturiste. Iar dacă vi s-a făcut foame, nu trebuie să rataţi o masă în restaurantul din incinta salinei, care poate găzdui până la 300 de persoane. La cerere, în restaurant se pot face nunţi sau botezuri, şi există, de asemenea, o sală mai mică, unde se ţin petreceri pentru firme. Nu se plăteşte taxă de închiriere, însă condiţia este să se cumpere din restaurant alimentele şi băuturile consumate în timpul evenimentelor. Lângă restaurant, este amenajată o cramă tradiţională. Tot în salină şi-a deschis porţile o biserică splendidă în care se ţin slujbe pentru toate confesiunile.

  Pasionaţii de istorie vor descoperi cu plăcere povestea salinei în micul muzeu amenajat în interiorul bazei de agrement. Printre fotografii şi unelte folosite odinioară la extracţia sării, veţi afla drumul parcurs de la vechea mină de sare până la unul dintre cele mai frumoase şi căutate obiective turistice ale României. Informaţiile prezentate în muzeu au fost adunate de Istvan Horvath, geologul salinei, cel care a scris, de altfel, şi o carte despre istoria mineritului la Salina Praid.

  La zece kilometri de Praid, se află staţiunea Sovata, renumită pentru lacurile sale heliotermale iar la 12 kilometri de Praid se află localitatea Corund, renumită pentru tradiţia olăritului.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img