More


  Ședință cu opt proiecte de hotărâre la Consiliul Județean

  - Advertisement -

  Sala Mare a Palatului Administratiov a găzduit ieri ședința ordinară a Consiliului Județean Satu Mare. Au fost prezenți 29 de consilieri județeni, care au dezbătut și votat 8 proiecte de hotărâre. Subiectul care a stârnit dezbateri intense a fost modalitatea de alocare pe unitățile administrativ-teritoriale a celor 4 milioane de lei din fondul de rezervă al Consiliului Județean. Tot cu această ocazie, Aleșii județeni au votat astăzi lista de repartizare a primelor 13 locuințe, din cele 16 destinate închirierii.

  Poziția consilierilor PSD
  Grupul de consilieri PSD și-a susținut poziția legată de utilizarea unor sume din fondurile de rezervă cu specificația că acestea trebuie alocate doar în momentul în care se va cunoaște întreaga sumă și până se vor cunoaște nevoile reale ale primăriilor din județ. “Noi nu suntem împotriva alocării unei sume din fondul de rezervă al Consiliului Județean pentru municipiul Satu Mare, mai ales pentru o investiție care este dorită pe județ și municipiu de decenii. Am dori însă, datorită semnalelor pe care le avem de la unitățile administrativ teritoriale din județ ca această sumă de 4 milioane de lei să facă obiectul unei analize foarte transparente în conducerea Consiliului Județean și după care putem aloca liniștit aceste sume și pentru municipiul Satu Mare, și pentru celelalte primării. Asta este obiecția noastră.”

  Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a declarat că este vorba despre o nouă formulă de distribuire a banilor.

  “În luna august, guvernul a rectificat bugetele UAT-urilor printr-o ordonanță. Suma totală primită la nivelul județului se ridică undeva la 3 milioane de lei. Cred că recordul per comună din comunele care au primit este de 50.000 lei. În octombrie, a mai apărut o hotărâre de guvern în urma căreia am cerut UAT-urilor să identifice specific ce nevoi au. Eu vă pot trimite, vă dau la dispoziție această situație. În hotărârea de guvern s-a aplicat o nouă formulă în baza căreria unele localități au primit exact suma necesară, alte localități au primit mult mai mult decât au solicitat, altele mai puțin decât au solicitat, iar 31 de UAT-uri au primit 0 lei” – a replicat președintele Consiliului Județean Pataki Csaba.

  “E vorba despre niște bani pe care trebuia să îi alocăm într-o situație de urgență. Eu cred că era nevoie de o explicație serioasă și o discuție la nivelul conducerii cu măcar șefii grupurilor politice – mai detaliată și mai din timp. Eu, de exemplu, nu împărtășesc argumentele legate de poziția guvernului. Până la urmă, guvernul este cel care își cunoaște politicile și noi trebuie să urmăm acest lucru. Sigur, acum dumneavoastră vă este simplu, având în vedere că ați fost în opoziție , dar nu discutăm această chestiune. Guvernul și-a primit răsplata în urma moțiunii de cenzură, dar chestiunea este legată de acest lucru. Dacă oamenii aflau din timp care sunt aceste chestiuni – și eu împărtășesc corect punctul de vedere că trebuie să așteptăm rectificarea pentru a împărți lucrurile, dar trebuia să știm și noi, nu să fim puși într-o astfel de situație. Noi credeam, la un moment dat, că țineți în opoziție și în acest moment și mai ales la această hotărâre.” – a spus consilierul județean Pop Ioan.

  Blocuri ANL, distribuite specialiștilor din sistemul medical

  Pe lângă acest subiect, a mai fost abordată chestiunea tinerilor specialiști din sănătate care ar urma să locuiască în locuințe ANL din fondul de locuințe ANL aflate în administrarea Consiliului Județean Satu Mare. Aleșii județeni au votat astfel lista de repartizare a primelor 13 locuințe, din cele 16 destinate închirierii.

  Totodată, a fost ridicată problema aeroportului Satu Mare, exprimându-se dorința de a mări numărul de curse europene și modalități de a realiza acest lucru, una dintre ele fiind, conform discuțiilor, implicarea mai activă a agențiilor de turism. De asemenea, printre alte problematici, a fost dezbătut subiectul Centrului Județean de Informare Turistică Satu Mare care se dorește a fi închis.

  Rareş Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img