More


  ,,Ziua Uşilor Deschise”, un eveniment reușit la Tribunalul Satu Mare şi Judecătoria Satu Mare

  - Advertisement -

  Joi, 25 octombrie 2019, la Tribunalul Satu Mare și Judecătoria Satu Mare, s-a desfășurat manifestarea “Ziua Ușilor Deschise”, eveniment inițiat prin “Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei de reformă a sistemului judiciar 2005-2007” în cadrul capitolului referitor la “Asigurarea transparenței actului de justiție”.

  Inițiativa organizării acestui eveniment a fost luată de Consiliul Europei și Uniunea Europeană în anul 2003 când s-a stabilit desfășurarea unui astfel de eveniment în fiecare an la data de 25 octombrie cu scopul de a aduce modul de funcționare a justiției în atenția publicului european și de a sprijini dezvoltarea unui spațiu judiciar comun european.

  Instanțele din România au organizat pentru prima dată un asemenea eveniment în anul 2005, de atunci constantându-se un interes tot mai crescut din partea cetățenilor și a tinerilor în mod special. Cu ocazia organizării și desfășurării acestui eveniment, în acest an, a fost apreciată receptivitatea deosebită manifestată de elevii din școli și licee.

  Însoțiți de un grup de judecători, tinerii au avut ocazia să participe la activitățile de vizitare a încăperilor Tribunalului și Judecătoriei Satu Mare, Registratura, Arhiva, Biroul de Informare și Relații Publice, Sala Festivă și Sălile de ședințe nr. 2, 10, 11 și 13, birouri de judecători și grefieri, iar explicațiile referitoare la circuitul unui dosar în instanță, precum și etapele procesuale parcurse până la soluționare le-au fost furnizate de mai mulți judecători.

  Tot în acest context au fost distribuite o serie de 4 ghiduri puse la dispoziția cetățenilor de către Consiliul Superior al Magistraturii, disponibile și pe portalul instanțelor www.just.ro, având ca teme:

  1. Ziua Ușilor Deschise – 25 octombrie Ziua Europeană a Justiției
  2. Organizarea sistemului judiciar în România
  3. Admiterea în Magistratură
  4. Organigrama Consiliului Superior al Magistraturii

  Din care au fost distribuite circa 50 de bucăți.

  Disponibilitatea prezentată de tineri este benefică, deoarece acest segment de populație este potențialul beneficiar al actului de justiție, fiind necesară familiarizarea acestora cu drepturile procedurale recunoscute de lege tuturor cetățenilor precum și a permiselor reale privind liberul acces la justiție.

  Au fost exprimate aprecieri pozitive de către participanții la acest eveniment, la fel de numeroși ca în anii precedenți și e dezirabil ca și pe viitor această manifestare să se bucure de același impact pozitiv.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img