SĂRBĂTOARE. Festivalul Pălincii în Inima Țării Oașului – Turț. PROGRAM integral

Asociația Patronală a Producătorilor de Pălincă Naturală din Țara Oașului în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Turț organizează în perioada 8-9 noiembrie 2019, Festivalul Pălincii în Inima Țării Oașului – Turț.

Pălincă naturală, produse alimentare tradiționale și produse de artizanat vor putea fi degustate, admirate și achiziționate timp de 2 zile în atmosfera deosebită creată de un spectacol folcloric în care vor fi promovate tradițiile românești, portul, dansul și cântecul tradițional.

 

Principalele scopuri ale festivalului sunt acelea de a pune în valoare tradițiilor românești din Țara Oașului, creșterea vizibilității producătorilor locali de pălincă din Regiunea de Nord Vest, prin sprijinirea promovării produselor specifice zonei precum: Pălinca obținută din diverse sortimente de fruct, Produse alimentare tradiționale locale și Produse de artizanat.

FESTIVALUL PĂLINCII ÎN INIMA ȚĂRII OAȘULUI-TURȚ este un festival ce își propune promovarea potenţialului turistic al zonei, în principal creșterea atractivității atât ca destinație turistică cât și valorificarea produselor tradiționale românești. Toate aceste demersuri conduc la creşterea vizibilităţii judeţului Satu Mare pe harta turistică a României. Cunoaşterea produselor româneşti prin promovarea lor în cadrul festivalului va aduce o dezvoltare a pieței interne pe aceste segmente. Festivalul va determina o creștere a numărului turiștilor care vor vizita județul Satu Mare care vor putea interacționa cu localnicii, să admire tradițiile strămoșești, să guste din preparatele și băuturile locale. Tradițiile populare reprezintă o atracție deosebită pentru vizitatorii județului. Cea mai cunoscută dintre acestea fiind tradiția obținerii băuturilor prin distilare dublă – pălinca, care are o vechime atestată de mai multe secole în județul Satu Mare. Festivalul va produce și o creștere a veniturilor factorilor economici locali, prin stimularea vizitatorilor de a cheltui, iar pentru agenții economici un cadru propice de a încheia noi afaceri.

În cadrul evenimentului vor avea loc următoarele activități:

  • Concurs în cadrul FESTIVALUL PALINCII ÎN INIMA ȚĂRII OAȘULUI-TURȚ și desemnarea celor mai bune sortimente de pălincă.

În ziua festivalului se va organiza concursul “Pălinca cea mai bună” unde vor fi premiate cele mai bune sortimente de pălincă. Evaluarea acestora va fi efectuată de către experți autorizați în domeniu. Etapa de degustare va începe cu 4 zile înaintea festivalului. Strângerea probelor are loc până în data de 6 noiembrie 2019 la Primăria Turț.

  • Spectacol de cântece și dansuri tradiționale.

În timpul festivalului, toți invitații se vor bucura de un spectacol de cântece și dansuri populare, vor admira costumele populare din diferite zone folclorice ale județului Satu Mare și vor putea interacționa cu dansatorii și cântăreții.

  • Târg de prezentare și vânzare de produse tradiționale locale.

Producătorii locali își vor etala produsele în standuri special amenajate în acest scop.

Festivalul Pălincii în Inima Țării Oașului – Turț va avea loc în perioada 08.11.2019 – 09.11.2019, cu ocazia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, dată la care se sârbătorește și Hramul Bisericii din comuna Turț.

Festivalul Pălincii în Inima Țării Oașului – Turț va avea loc în centrul comunei Turț, în Parcul Eroilor. Aici va fi amplasată o scenă care va fi folosită atât pentru desfășurarea progamului cultural, respectiv cântece și jocuri specifice zonei, cât și premierea celor mai bune sortimente de pălincă ți oferirea de diplome premiaților și competitorilor. Tot aici vor fi amplasate cele 15 căsuțe din lemn, în care producătorii de produse tradiționale românești își vor putea expune produsele pentru vânzare și popularizare.

Din organizarea unui festival care scoate în prim plan pălinca românească are de câștigat în primul rând producătorul local: se diferențiază de concurență, atrage atenția clienților și posibililor clienți, face vânzări mai mari. Pentru că palinca – această minunată zestre, moştenită de sute de ani, transmisă până în zilele noastre, face parte din cultura, tradiţia şi obiceiurile de pe întreg teritoriul românesc. Aceste băuturi tradiţionale româneşti sunt recunoscute ca unice în Uniunea Europeană, altfel spus aceste băuturi sunt fără îndoială de interes naţional, dar şi european. Ar putea deveni în timp ambasadorul României la nivel internaţional. Considerăm că este necesar ca realizarea acestor produse să fie susţinută şi încurajată în favoarea micilor producători prin modul în care aceste produse sunt puse în valoare pentru a fi făcute cunoscute publicului.

Asociația Patronală a Producătorilor de Pălincă Naturală din Țara Oașului

Președinte, Cornel Mureșan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ne-a vizitat județul

   Mascată într-o vizită de lucru, deplasarea în scop electoral a ministrului Lucian Nicolae Bode în județul nostru a avut și multe părți pozitive....

Primăria va asigura o platfomă online unitară

  În municipiul Satu Mare se fac ultimele pregătiri pentru începerea noului an școlar la data de 14 septembrie, în condiții de pandemie. Primarul,...

S-a ajuns la peste 2900 decese

   Până astăzi, 14 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 31.920 pacienți...

Purtarea măștilor obligatorie pentru toți elevii!

Măsura purtării măștilor este „cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un...

Condiții noi impuse românilor care vor vacanță în Grecia

  Grecii impun măsuri stricte turiștilor, de teama creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. Restricții noi pentru români, până la 31 august. În contextul...