More


  Atenţie la Trichineloză!

  - Advertisement -

  Existența și apariția unor noi cazuri de trichineloză atât la porcul domestic cât și la vânatul sălbatic îi obligă pe inspectorii de specialitate, din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare , să atragă din nou atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc, obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra gravului pericol la care se expun, în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar . Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic – mistreț, urs – proprietarul, consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea ante mortem, ulterior post-mortem a porcului sau a vânatului, iar carnea să fie examinată obligatoriu, în direcția diagnosticării trichinelozei.

  Obligaţia consumatorilor
  Pentru a se prevenii apariția acestei boli nedorite, care uneori poate duce și la decesul consumatorilor, aceștia au obligația de a:

  – Achiziționa carne de porc numai din abatoare, carmangerii, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, și pe care este aplicată marca de sănătate / identificare.

  – Efectua controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în gospodăriile individuale – porc, nutrie, cal – precum şi al vânatului comestibil – mistreț, urs – prin examen trichineloscopic.

  – Evita achiziționarea de carne de la persoane necunoscute , provenită de la animale sacrificate în condiții improprii sau care este comercializată direct din portbagaj sau la colțul străzii, fără expertiza sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

  Examenele trichineloscopice
  Examenele trichineloscopice, se efectuează în județul Satu – Mare în Circumscripțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din: municipiile și orașele, Satu – Mare, Carei, Negrești – Oaș , după un program afișat la sediul acestora sau comunicat săptămânal, prin mass media locală, în Cabinetele Medicale Veterinare particulare, precum și la medicii veterinari de liberă practică de la Circumscripțiile Sanitare Veterinare Concesionate din localitățile: Ardud,Botiz,Lazuri,Apa,Santău,Tiream,.Păulești, Culciu, Homorod, Valea Vinului, Supur, Beltiug, Satu-Mare, Negreşti-Oaş, Livada, Halmeu, Medieşu Aurit, Turț, Turulung, Căuaș, Săcășeni,Socond.

  Pentru efectuarea examenului, proprietarul / solicitantul se va prezenta, la medicul veterinar examinator cu o probă de carne, recoltată din pilierii diafragmatici și va avea asupra lui, Cartea de Identitate a proprietarului/solicitantului, Crotalia de identificare a suinei / suinelor sacrificate, Suma de 23,80 lei reprezentând contravaloarea unei probe examinate. Cabinetele Veterinare Concesionate/Private își stabilesc tarife de manoperă proprii.

  Carnea de la porcii din gospodării, doar pentru consum familial
  Carnea provenită de la porcii sacrificați în gospodăriile populației este destinată strict pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă, obținută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populației. Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Reamintim, proprietarilor și cumpărătorilor de porci, că porcii neidentificați/necrotaliaţi, cu diagnostic POZITIV în urma examenelor trichineloscopice nu se despăgubesc, pierderile bănești, fiind suportate integral de către vânzător/cumpărător. Înaceastă perioadă se estimeayă că în judeţul Satu Mare vor fi sacrificaţi circa 10.000 de porci în gospodăriile populaţiei.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img