Cea mai bună pălincă din Oaș se bea la Batarci

Asociația Patronală a Producătorilor de Pălincă Naturală din Țara Oașului în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Turț au organizat în perioada 8-9 noiembrie 2019, la Turț – Festivalul Pălincii în Inima Țării Oașului – Turț. Cu această ocazie a avut și un concurs câștigat de Ioan Deac, din Batarci.

De la biserică, la scenă
Festivalul a debutat la biserica ortodoxă, din localitate, care poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, publicul urmând să se mute la scena amenajată în parcul central pentru a premia familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, dar și pe cei mai buni producători de pălincă din Țara Oașului.

”Această minunată zestre, moştenită de sute de ani, şi transmisă până în zilele noastre, face parte din cultura, tradiţia şi obiceiurile de pe întreg teritoriul românesc. Aceste băuturi tradiţionale româneşti sunt recunoscute ca unice în Uniunea Europeană, altfel spus aceste băuturi sunt fără indoială de interes naţional, dar şi european. Ar putea deveni în timp ambasadorul României la nivel internaţional. Considerăm că este necesar ca realizarea acestor produse să fie susţinută şi încurajată în favoarea micilor producători prin modul în care aceste produse sunt puse în valoare pentru a fi făcute cunoscute publicului.” sunt câteva dintre cuvintele rostite de Cornel Mureșan, președintele Asociației Patronale a Producătorilor de Pălincă Naturală din Țara Oașului pe scenă, ca motivare a organizării acestui festival.

Pălinca, produs tradițional
Cunoaşterea produselor româneşti precum pălinca obținută din diverse sortimente de fruct, produse alimentare tradiționale locale, dar și produse de artizanat, prin promovarea lor în cadrul festivalului îți doresc să aducă o dezvoltare a pieței interne și creșterea vizibilității producătorilor locali din Regiunea de Nord Vest.

”Le mulțumesc celor de la Asociația Producătorilor de Pălincă pentru că ne-au luat banii și au organizat un astfel de eveniment. Îi învit și pe alții să aplice la programele Consiliului Județean pentru a pune aceste fonduri în interesul nostru al tuturor, pentru a dezvolta și promova produsele tradiționale și tradițiile din zonă. Acest festival, mi-aș dori să se organizeze an de an la Turț, chiar îi rog pe organizatori să îl organizeze aici la Turț, pentru că această localitate merită un astfel de festival, având în vedere faptul că istoric, țuica de Turț avea un nume, pe care trebuie să îl scoatem din cenușa și să-l promovăm” a declarat pe scenă, în discursul său, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ionuț Rus.

Concursul ”Pălinca cea mai bună”
Toate cele 210 probe înscrise în concursul ”Pălinca cea mai bună” au fost premiate cu diplome de participare, dar și cu bronz, argint și aur, cele mai savuroase licori produse din fructe. La categoria bronz s-au remarcat Vașvari Viorel (Ardud, pălincă din prune, 2015, locul III), Horvat Alexandru (Becheni, caise, 2018, locul II) și Balog Dumitru pe locul I. Argint au obținut Papp Maria (Porumbești, prune, 2012, locul III), Man Sorin (Vama, prune, 2016, locul II) și Fabian Ioan (Turț, pere, 2010, locul I). Cei mai apreciați și aplaudați au fost cei din categoria aur, unde au fost premiați Vida Dumitru (Bixad, mere, 2000, locul III), Finta Gheorghe ( Bixad, prune, 2010, locul II) și Deac Ioan (Batarci, prune, 2018, locul I).

Spectacol de cântece și dansuri tradiționale
Spectacolul de cântece și dansuri tradiționale i-a bucurat pe spectatorii care au putut admira costumele populare din diferite zone folclorice ale județului Satu Mare și au putut interacționa cu dansatorii și cântăreții: Ansamblului ”Florile Turțului”, membrii Asociației Socio-Culturale Țara Oașului, Petrică Mureșan, Viorel Pop, Maria Petca Poptean și ansamblul ”Măgura”, Maria Tripon, Floarea Pop, Mihai Zele, Vasile Solomon, Ansamblul ”Vatra” Santău, Ansamblul ”Doruri sătmărene” și Georgiana Marina. În cadrul festivalului a fost amenajat un târg de prezentare și vânzare a produselor tradiționale locale.

Din organizarea unui festival care scoate în prim plan pălinca românească are de câștigat în primul rând producătorul local: se diferențiază de concurență, atrage atenția clienților și posibililor clienți, face vânzări mai mari. Pentru că palinca – această minunată zestre, moştenită de sute de ani, transmisă până în zilele noastre, face parte din cultura, tradiţia şi obiceiurile de pe întreg teritoriul românesc. Aceste băuturi tradiţionale româneşti sunt recunoscute ca unice în Uniunea Europeană, altfel spus aceste băuturi sunt fără îndoială de interes naţional, dar şi european. Ar putea deveni în timp ambasadorul României la nivel internaţional. Considerăm că este necesar ca realizarea acestor produse să fie susţinută şi încurajată în favoarea micilor producători prin modul în care aceste produse sunt puse în valoare pentru a fi făcute cunoscute publicului.

Rareş Jucan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Echipa PSD a stat de vorbă azi cu sătmărenii în Piața de Vechituri

Senatorul Gabriel Les, deputatul Ioana Bran, consilierii municipali Salagean Mariana, Manuela Rogoz și Vasile Hornar, fostul secretar de stat Florin Iura, secretarul executiv Cecilia Marinescu şi echipa de campanie de la...

PREZIDENȚIALE. Tensiunile se INTENSIFICĂ între Dăncilă și Iohannis

Viorica Dăncilă: "Vedem de câteva zile cum Klaus Iohannis și echipa sa au adoptat o nouă strategie: “candidatul Iohannis este victima unei campanii devastatoare...

FOTO. Întâlnirea caselor de dans maghiare – ediția a II – a, cu succes

Susţinerea păstrării tradiţiilor este importantă, iar transmiterea acestora printre generaţii se poate realiza foarte uşor prin dansurile tradiţionale. La evenimentul susţinut de Consiliul Judeţean...

FOTOGALERIE. PRĂPĂD pe o stradă din Satu Mare. Un BMW a DISTRUS șapte mașini

Proprietarii a șapte mașini parcate regulamentar pe strada Golescu din municipiul Satu mare și le-au găsit, în această dimineață făcute zob. ”Asa arăta strada...

Bărbat tâlhărit în plină zi în Micro 16. Lovit cu sălbăticie, salvat în ultimul moment

Scene incredibile în municipiul Satu Mare. Mai exact, în Parcul Brândușa din Cartierul Micro 16. Astăzi, în jurul orei 12.00, P. Florin (cunoscut ca...