More


  Conferința de presă – o nouă formă de dezbatere electorală?

  - Advertisement -

  Lipsa unei dezbateri electorale între cei doi candidați pentru „funcția supremă în stat” a generat numeroase comentarii și discuții mai mult sau mai puțin justificate. Într-un fel, mult dorita și așteptata „dezbatere electorală”, pentru câștigarea fotoliului de președinte, a început prin intermediul conferințelor de presă. Ideea acestei „forme de dezbatere electorală” s-a zămislit dintr-un fel de prejudecată politică. O seamă de politicieni sau consilieri politici nu vor să știe că orice partid are o „ordine interioară”, cu reguli clare, iar liderii imaginează anumite strategii politice de care trebuie să țină cont și ceilalți membri ai formațiunii politice respective ? În traducere, această „decizie” de a nu lua parte la o „dezbatere publică electorală” în cadrul campaniei electorale prezidențiale este de fapt o „găselniță” ieftină, un refugiu din realitatea politică și „din fața electoratului”, în sfera unor acuzații false. Nu este „forțată” afirmația potrivit căreia: „nu trebuie respectați” politicienii unei anumite formațiuni politice? Nu există perfecțiune în politică! Unul din marile deziderate postrevoluționare a fost și acela al instaurării pluripartidismului în România. Afirmațiile politice, radicale și egoiste, pe alocuri cu iz dictatorial, rostite cu vehemență în cadrul unor conferințe sau declarații de presă, potrivit cărora un partid este umilit și discreditat pe scena politicii românești, nu „cadrează” cu libertățile politice democratice și dreptul de exprimare liberă.

  În alt context al campaniei electorale prezidențiale, alegătorii nu sunt dispuși să asiste la un schimb de replici dure, emise de cei doi candidați, derulate în cadrul unei dezbateri publice electorale, cu acuzații mai mult sau mai puțin consistente, care țin de domeniul Justiției. Electoratul dorește să afle care este viziunea constructivă a viitorului președinte. Ce propune fiecare candidat pentru „o schimbare în bine” a misiunii nobile pe care trebuie să o respecte un președinte în calitatea sa „de bun mediator”. Prin intermediul unor conferințe de presă, cei doi candidați ar avea posibilitatea confortabilă să-și prezinte oferta electorală, dar mai ales să convingă electoratul să-i voteze în urma discursurilor și a răspunsurilor la întrebările adresate de jurnaliști, bine argumentate și ancorate în problemele stringente ale țării. Poate „n-ar fi lipsit de importanță” ca aceste conferințe de presă să fie organizate în marile orașe din țară, dar și în orașele din țările unde „trăiesc și muncesc” o mare parte dintre români. Prin intermediul acestor conferințe de presă, organizate de fiecare candidat în parte, nu neapărat îndreptate împotriva contracandidatului, s-ar putea realiza o comunicare destinsă, eficientă și eficace destinată în principal alegătorilor. Nu de alta, dar alegătorii se „bucură” uneori de anumite confuzii, de un haos politic, care generează multe dileme, cu scopul de a-i deruta în luarea unei decizii corecte în fața urnelor.

  Conferințele de presă ar putea deveni un teren neutru pentru cei doi candidați la funcția de președinte al României. Replicile lansate împotriva unor acuzații tendențioase ar putea avea consistența unor argumente emise și de consilierii candidatului la funcția de președinte, înainte de conferința de presă. În cadrul unei dezbateri publice electorale este mai greu să emiți replici obiective ad-hoc împotriva unor atacuri „murdare”. Prin intermediul conferințelor de presă, cei doi candidați ar avea posibilitatea să emită mesaje clare către electorat, menite să elucideze, să disperseze anumite prejudecăți născute în urma unor speculații politice sumbre, emoționale și mincinoase. Am asistat deja la două conferințe de presă în care cei doi candidați și-au exprimat anumite puncte de vedere ofensive, iar replicile au fost superficiale și lipsite de justificări realiste. În această campanie electorală prezidențială, conferința de presă ar putea deveni „vedeta” unor dezbateri publice elegante, consistente și obiective. Aceste conferințe de presă independente ar putea contracara proiecțiile negative lansate în confruntările dintre candidați, care generează imagini false despre aceștia, potrivit cărora: mielul devine lup, iar lupul devine oaie…

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img