More


  FOTOGALERIE. Sărbătoare ROMÂNEASCĂ la Moftin. Bustul unui EROU, dezvelit şi a fost sfinţit CATARGUL

  - Advertisement -

  O frumoasă sărbătoare a avut loc duminică în comuna Moftin. Aici a fost dezvelit bustul preotului greco-catolic Gheorghe Mureșan, vrednic luptător pentru păstrarea identității românești în această parte de țară. Primăria Moftin a curățat Cimitirul Eroilor și a ridicat aici și bustul preotului Gheorghe Mureșan, cetățean de onoare al comunei Moftin precum și al orașelor Carei și Satu Mare.

  Cine a fost Gheorghe Mureşan?

  Dezvelirea a avut loc după Liturghia de duminică de la biserica unde a slujit cu vrednicie şi cu suflet românesc Gheorghe Mureșan.  Acesta s-a remarcat prin acțiunile sale de protejare a limbii și culturii  românești din zona Carei  motiv pentru care a fost și încarcerat de forțele de ordine ale imperiului austro-ungar ce stăpânea aici înainte de Marea Unire.

  După revenirea Transilvaniei la patria mamă, Gheorghe Mureșan a reușit să activeze la Carei un despărțământ al ASTRA unde a fost și primul președinte. A militat constant pentru unire, la activitățile organizate de el erau mereu prezenți atât reprezentanți ai bisericii ortodoxe cât și ai celei greco-catolice. Așa că nici la dezvelirea bustului său nu a fost altfel.

  Sfinţirea bustului

  Bustul  a fost sfințit  de parohul greco-catolic , pr. Ovidiu Marița și de un sobor de preoți ortodocși.

  Primarul Gheorghe David a dat citire unui material despre remarcabilele acțiuni în folosul națiunii române a celui care a fost Gheroghe Mureșan, preot  greco-catolic.  Din partea ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei a vorbit Daniela Ciută, președinte.

  Sfinţirea catargului

  Apoi a fost sfințit catargul cu drapel tricolor din curtea bisericii, donat de un român adevărat.

  Corul din Finteușul Mare a dat răspunsurile la slujba de la biserică și a intonat apoi cântecele patriotice de suflet ale românilor.

   

  Au depus coroane de flori comunitatea locală, parohia greco-catolică și Asociațiunea ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei.

  Primăria și Consiliul Local Moftin au organizat pentru toți cei prezenți o agapă frățească.

  Sursa: Buletin de Carei  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img