More


  Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei deține un valoros patrimoniu istoric și arheologic

  - Advertisement -

  Aflat în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, pe str. Constantin Daicoviciu, nr. 2, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare științifică și o apreciată școală arheologică, având șantiere relevante la nivel național și european. La nivel regional, cercetări arheologice sunt întreprinse, de către specialiștii muzeului, la cetățile dacice din Munții Orăștiei, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum și la așezările dacice din Carpații Orientali. La nivel județean, se fac cercetări la castrele romane de la Cășei, Bologa și Gherla, precum și în stațiunile preistorice din Iclod, Țaga sau Pălatca.

  Muzeul deține un valoros patrimoniu istoric și arheologic, cu peste 400.000 de bunuri culturale ce reflectă istoria și civilizația Transilvaniei, din preistorie până în zilele noastre.


  Îşi are sediul într-o cladire monument de arhitectură a secolului al XIX-lea, Casa Petrichevich-Horvath Daniel (un protector al artelor şi literaturii), construită în stil neoclasic. Din anul 1937 muzeul este deschis publicului, prezentând una din cele mai mari şi mai bine organizate secţii de istorie antică din ţară, o valoroasă pinacotecă, o colectie de ceramică medievala şi modernă, un lapidar medieval şi o colecţie etnografică.

  Printre cele mai interesante artefacte aflate găzduite de muzeul din Cluj se numără colecţia de obiecte egiptene, inclusiv o mumie, vestitele tăbliţe de la Tărtăria care au stârnit atâtea controverse, precum şi celebrul „obiect metalic de la Aiud“, a cărui origini sunt incerte. Acestora li se adaugă alte sute de mii de obiecte din diverse perioade istorice, unele având o vechime de câteva mii de ani.


  Colecţia de preistorie conţine numeroase obiecte care acoperă începuturile epocii paleolitice neoliticul şi eneoliticul. Printre acestea se află celebrele tăbliţele de la Tărtăria, care continuă să stârnească controverse în lumea ştiinţifică mondială. Potrivit unor istorici, aceste tăbliţe conţin cel mai vechi scris din lume, vechimea lor fiind estimată la peste 7.000 de ani. Cele trei obiecte de lut au fost descoperite în 1961, în localitatea Tărtăria din judeţul Alba, de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa. Şi alţi cercetători, printre care germanul Harald Haarmann şi Marco Merlini, susţin că este vorba despre o scriere preistorică, misterioasă, care ar fi fost folosită în urmă cu circa 7.000 de ani. În prezent, tăbliţele sunt păstrate la muzeu şi sunt expuse doar ocazional.


  Separat de această colecţie, o altă piesă reprezintă o adevărată „vedetă“ a expoziţiilor, stârnind de-a lungul anilor la fel de multe controverse. „Obiectul de la Aiud“ este un artefact bizar de aluminiu, care a fost descoperit în urmă cu aproape 45 de ani pe malul Mureşului, în apropiere de Aiud. Artefactul a fost pe rând supus unor analize metalografice, de specialiştii Politehnicii din Cluj-Napoca şi la Centrul de Cercetări şi Proiectări pentru Metale Radioactive de la Măgurele-Bucureşti. Obiectul a fost trimis ulterior la Lausanne şi Bonn, iar rezultatele analizelor le-au confirmat în mare măsură pe cele obţinute în România. Poleimicile au apărut după publicarea primelor rezultate, care au confirmat faptul că obiectul are în componenţă peste 70% aluminiu. Rezultatele i-au intrigat pe specialişti, în condiţiile în care aluminiul a fost descoperit abia la începutul secolului XIX şi a început să fie produs pe cale industrială abia în 1883. Specialiştii nu au reuşit să se pună de acord nici în privinţa vechimii obiectului, vehiculându-se ideea că aceasta ar avea o vechime de circa 250.000 de ani, informaţie neconfirmată oficial. În acelaşi timp, unii specialişti au afirmat că artefactul ar avea origini extraterestre. Teoria a fost susţinută şi de unii cercetători şi a fost dezvoltată în mai multe cărţi, documentare şi reviste, inclusiv în mediul online, în ţară şi în străinătate.


  Colecţia egipteană are ca piesă centrală o mumie datată în epoca ptolemaică (sec. III î. Chr). Această colecţie însumează nu mai puţin de 60 de piese având o valoare istorică importantă. Mumia a fost analizată în laboratorul muzeului, iar cu această ocazie s-a constatat că oasele gâtului femeii sunt dislocate. Cercetătorii au presupus că tânăra suferise o moarte violentă, probabil ucisă prin spânzurare sau a căzut de la înălţime. În ciuda eforturilor cercetătorilor, nici până în prezent nu se cunoaşte numele femeii mumificate. Pe capacul sarcofagului integral pictat, se află doar versuri din celebra Carte Egipteană a Morţilor. Mumia este una dintre cele cinci existente în colecţiile din România.
  În prezent, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei organizează expoziții temporare prin care prezintă publicului deosebitele valori ale civilizației transilvănene și nu numai. Totodată, în subordinea muzeului se află și Colecția de Istorie a Farmaciei (Muzeul Farmaciei), aflată acum în clădirea în care a funcționat cea mai veche farmacie din Cluj. „La Sfântul Gheorghe” a fost atestată documentar încă din anul 1573! Clădirea ce găzduiește în zilele noastre Colecția de Istorie a Farmaciei se află în Piața Unirii, nr. 28 (colț cu str. Regele Ferdinand). Muzeul Farmaciei a pornit de la colecția de obiecte farmaceutice transilvănene a prof. Iuliu Orient (1869 – 1940). Colecția a fost expusă în Muzeul Ardelean, în anul 1904, iar apoi donată muzeului și îmbogățită cu alte donații valoroase.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img