More


  REALITATE. Autostrada CODRULUI rămâne, în continuare, în PRAF și NOROI. Care este EXPLICAȚIA autorităților

  - Advertisement -

  Cel puțin deocamdată, pe Autostrada Codrului, adică drumul județean dintre municipiul Satu Mare și Solduba, nu pot fi executate niciun fel de lucrări. În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la sediul Consiliului Județean, președintele Pataki Csaba, alături de vicepreședintele Ioan Rus și reprezentanții Direcției tehnice a Consiliului Județean, a explicat, cu amănunte, de ce nu se poate interveni. 

  Scurt istoric al situației

  În deschiderea întâlnirii cu presa, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a prezentat un scurt istoric al situației în ceea ce privește Autostrada Codrului. Potrivit acestuia, licitația pentru reabilitarea integrală a acestui drum a fost pornită în martie 2015 și a durat un an, până în 2016. Contractul cu firma executantă, în valoare de 88 milioane lei, a fost semnat în 2017, iar până în prezent lucrarea a fost executată în proporție de 33%.

  Firma executantă a lucrărilor a cerut intrarea în insolvență în noiembrie 2018. Au urmat o serie de procese, iar atunci când legislația a permis, Consiliul Județean a intervenit pe acest drum pentru a mai reduce disconfortul creat de starea de șantier al tronsonului.

  O nouă sentință definitivă

  Recent, însă, a apărut o sentință definitivă și irevocabilă prin care firma executantă este obligată să reia execuția contractului. Consiliul Județean a dat ordin de începere a lucrării, dar firma a răspuns că au deschis un proces de a actualiza manopera și prețurile de materiale pe contract.

  Potrivit lui Pataki, firma executantă vrea să obțină în instanță actualizarea prețurilor și a manoperei. Acesta este și motivul pentru care reprezentanții firmei au cerut suspendarea ordinului de suspendare a contractului, iar instanța a amânat decizia până pe data de 27 noiembrie.

  Până atunci nu se poate interveni

  Cel puțin până ce va exista o sentință în acest sens, Consiliul Județean nu poate interveni pe acest drum pentru că amplasamentul acestui drum se află în custodia firmei executante.

  Președintele Pataki spune că reprezentanții Consiliului Județean nu stau cu mâinile în sân. Au făcut toate demersurile necesare astfel încât ”în secunda în care nu mai este executantul să dăm drumul la o nouă licitație. Sperăm ca instanțele să decidă repede, ca să avem un executant în primăvară”.

  Totuși, președintele Pataki îi îndeamnă pe sătmărenii care merg spre Homoroade să folosească o rută alternativă: Viile Satu Mare – Tătărești, unde drumul a fost recent reabilitat. Iar de la Tătărești la Homoroade drumul este, cât de cât, astfaltat.

  Asta pentru că nu se va putea interveni cu lucrări foarte curând pe Autostrada Codrului.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img